maanantai 20. heinäkuuta 2015

Kolu: "PI - pelko ihmisessä" (2013)


Millaista on elää maailmassa, joka perustuu pelkoon? P-influenssa muuttaa kaikkien elämän. Muuttaako se myös rakkaimmat vihollisiksi?

Pelko ihmisessä. Paine ihmisessä. Pahuus ihmisessä. Pienuus ihmisessä. Niin lukee lapussa, jonka Pilvi jättää veljelleen lähtiessään kotoa. Kun P-influenssa leviää, se muuttaa kaikkien elämän, ja koko yhteiskunnan. 16-vuotias Pilvi sijoitetaan kahdensadan muun sairastuneen kanssa luolaan. Pienoisyhteiskunnalla on ongelmansa, ja tuskin tulevaisuutta.

Pilvin isoveli Petri ei suostu ajattelemaan sisartaan kadonneena, hänelle Pilvin pelastamisesta tulee elämäntehtävä.

Ja sitten on Tuomas, jolla on omat salaiset suunnitelmansa. Ja Largo, Pilvin luolarakastettu, josta ei voi tietää...

Siri Kolun romaani perustuu 'Luetko sinä?' -kampanjassa tuhansille yläkoululaisille tutuksi tulleeseen ja kiinnostusta herättäneeseen novelliin. Kirja kertoo ensimmäisestä vuodesta Pl-epidemian jälkeen. (Risingshadow)

     *     *     *

Melkoinen fantasia tai ehkä ennemmin scifi-kirja, jonka voi ottaa niin kirjaimellisesti kuin metaforisesti. Ajatus on yksinkertainen - ja pelottava - siksi, että se on niin mahdollinen ja jopa toteutunut kaksi sukupolvea sitten keskellä Eurooppaa.

Jotkut ihmiset ovat geneettisesti muita alttiimpia saamaan viruksen, mikä muuttaa heidät fyysisesti toisenlaisiksi kuin muut. Ja heidät eristetään eräänlaisin keskitysleireihin, luoliin maan alle. 1900-luvun alun rotuopeissa koko läntisessä maailmassa ajatus oli sama.

Oli primitiivisiä ihmisiä ja sitten geneettisesti kehittyneempiä ihmisiä. Kansallissosialistit tekivät tästä yleisesti hyväksytystä opista oman sovellutuksensa, mikä johti mm. juutalaisten joukkotuhoon. Siri Kolu kirjassaan "PI - pelko ihmisessä" (2013) osoittaa, että jollain tasolla sama saattaa valitettavasti toistua myös lähitulevaisuudessa.

    *     *     *

Pelko ihmisessä saa ainakin mentaalisella tasolla nihiloimaan toisia ihmisiä. Olen itse kokenut mihin oman mitätöintini - ja koen sitä koko ajan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti