maanantai 13. heinäkuuta 2015

Seppälä : "Super Market" (1991)


Juha Seppälä yllättää! "Super Market" (1991) on riemastuttavan rienaava ja suoraan silmille sylkevä tekstikokoelma. Sen lyhyt, groteskin komiikan sävyttämät purskahdukset käsittelevät mm. armeijaa, sotaa, vessanpönttöjä, kuolemaa ja seksuaalisuutta, joka nivoutuu valtaan ja aggressiivisuuteen. "Super Marketin" jälkeen lukija kysyy, mikä on ns. hyvä maku ja onko tiukka modernistimme myös humoristi? (Takakansi)

     *     *     *

Finlandia-voittaja Jussi Valtonen suosittelee kirjaa kesälukemiseksi Yle Kulttuurin -sivustolla #101kirjaa kesäluettavaksi.

Ensimmäinen teksti 'Sininen kotka' tuo mieleen Truman Capoten dokumentaarisen romaanin "Kylmäverisesti" (1966). Absurdi, väkivaltainen tarina. Pariskunta joutuu kotonaan yllättäen miesjoukon kaltoinkohtelemaksi.

Kolme 'Armeija' -tarinaa ovat samassa sarjassa. Jotain sellaista sattuu, mitä ei voi sattua tai ei tavallisesti satu, mikä paradoksaalisesti tekee tarinoista suorastaan uskottavia ja mahdollisia. Esimerkiksi kun varusmies sekoaa, kaikki on mahdollista. Periaatteessa ja käytännössä.

Seksi, erotiikka ja väkivalta eri muodoissaan hallitsee Juha Seppälän lyhyitä kertomuksia ja sotatarinat jotka ovat tehty selvästi Veijo Meren hengessä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti