sunnuntai 26. heinäkuuta 2015

Shyamalan: "Kuudes aisti" (1999)


Pieni poika kommunikoi henkien kanssa, jotka eivät tiedä olevansa kuolleita, hakee apua lannistavalta lapsipsykologilta. (IMDb)

"Kuudes aisti" (1999) on  jännityselokuva, jonka on ohjannut M. Night Shyamalan.

Elokuva kertoo Malcolm Crowesta (Bruce Willis), joka on arvostettu lastenpsykologi.  Malcolmia on jo vuosia vaivannut yksi potilas, jota hän ei voinut auttaa. Malcolm tapaa 9-vuotiaan pojan, joka pystyy puhumaan kuolleille. Häntä auttaessaan Malcolm syöksyy suoraan pelon ja painajaisten maailmaan. (Wikipedia)

    *     *      *

TÄNÄÄN 4:LTA KLO 21:00

     *     *     *

M. Night Shyamalanin "Kuudes aisti" (1999) on elokuva, joka hienolla tavalla liikkuu modernin kansanperinteen uskomusten rajapinnalla. Pitkän, pitkän perinteen jatkona.

Eurooppalaislähtöisillä ihmisillä on ollut aina jonkinlainen läheinen suhde vainajiinsa, ennen kristinuskon hapattavaa vaikutusta. "Kuudes aisti" -elokuvassa pikkupojalla Cole Searilla (Haley Joel Osment) on yhteys vainajiin, jotka pyytävät häneltä pieniä mutta omalta kannaltaan tärkeitä palveluksia.

Taustalla on ajatus oikeudenmukaisuuden toteutumisesta kuoleman jälkeen. Mikäli kuollut ei saa sielulleen tms. rauhaa, se vaeltaa loputtomiin maan päällä.

Colen ongelmana on, ettei hän ymmärrä, mitä vainajat häneltä haluavat vaan pelkää rujon näköisiä hahmoja. Tämä raivostuttaa vainajat, sillä Cole saa käytöksellään aikaan sen, etteivät vainajat voi esittää hänelle pyyntöjään.

Lastenpsykiatri Malcolm Crove (Bruce Willis) oivaltaa mistä on kyse - ja antaa Colelle yksinkertaisen ohjeen vain kuunnella, mitä näillä on hänelle sanottavaa.

     *     *    *

On helppo sanoa, että Cole sairastaa jonkinlaista lapsuuden skitsofreniaa tms. Olennaista kuitenkin on, että hän saa mielensä hallintaan psykiatrin yksinkertaisen ohjeen avulla - ja saa samalla niin vainajat kuin heidän eloonjääneet sukulaisensa tyytyväisiksi.

Käyttäytymismalli ohjaa vaivihkaa moraaliin, joka on huomattavasti vahvempi kuin lähimmäisen rakkauden filosofia ja vastaavat suurten uskontojen puolivillaiset moraaliset säännöstöt.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti