perjantai 3. heinäkuuta 2015

TYHJÄ PAPERI KERTOO. Osa 464: "liekeissä"

Eilen oli kummallinen päivä. Pieni paikallinen maailmani kirjaimellisestikin liekehti. Hieman niin kuin Irwin Allenin "Liekehtivässä tornissa" (1974), vaikka tornista ei ollut tietoakaan.

Kaikki alkoi, niin kuin aina alkaa, aamusta. Ajoin, niin kuin aina ajan, joka päivä kesälläkin, pyörällä töihin. Olin Rantapaviljonkin kohdalla, kun paloauto ajoi Arvi Karistonkatua ohitseni. Kello oli noin 7:15 aamulla. Ihmettelin mihin palokunnalla oli kiire tähän aikaan aamusta. Moottoritielläkin oli hiljaista.

Minuuttia myöhemin minulle selvisi, että palokunta oli menossa samaan paikkaan kuin minäkin. Kirjastoon. Hälytys oli tullut ulkona seisoskelevien siivojien mukaan jostain lainaustiskiltä. Hetken kuluttua palomiehet palaavat takaisin autolle. Vastaava palomestari sattuu olemaan serkkuni. Tervehdimme ohimennen - ja hän virnistää minulle. Toinen väärä hälytys kirjastosta tällä viikolla, saan tietää.

     *     *     *

Työpäivän jälkeen menen kotiin. Olen aika väsyksissä ja hikinen. Käyn uimassa ja nukahdan sänkyyni. Radio Suomipop pauhaa taustalla. Herää reilun kahden tunnin kuluttua pihalta tuleviin ääniin.

Katson ikkunasta ja huomaan joukon ihmisiä, jotka seisoskelevat siellä täällä melkein ikkunani alla. Osa katselee talon toiseen päähän. Vain puolen minuutin päästä kuuluu paloauton ääni. Sama auto, jonka näin aamulla ajavan ohitseni työmatkalla, on nyt taloni pihassa.

Talon toisessa päässä huoneisto oli roihahtanut liekkeihin. Samalla hetkellä kun katson parvekkeelta ulos, ikkuna räjähtää rikki ja huoneistosta tunkee paksu harmaa savu ulos. Palomiehet odottavat tikasautoa ja alkavat sammutystyön, joka kestää kaikkinensa 2-3 tuntia jälkisammutuksineen.

     *     *     *

Huomaan olevani nälkäinen ja syön mitä nyt jääkaapista sattuu löytymään. Istun nojatuoliin ja luen hetken aikaa päivällä aloittamaani kirjaa. Katson kelloa. Pahus, iltauutiset ovat menneet, mutta avaan television - ja katson mitä Yle Teemalta tulee.

"Myrskyluodon Maija" - ja Maijan ja Jannen talo leikeissä. Janne ja Maija epätoivoisesti kantavat ulos tavaroita sen minkä ehtivät, mutta tuli nielee lopulta koko talon ja perhe joutuu muuttamaan joksikin aikaa navettaan asumaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti