tiistai 21. heinäkuuta 2015

TYHJÄ PAPERI KERTOO. Osa 467: "Pupu pöksyssä?"


Olen muutamien sivustojen postituslistalla ja yksi niistä on "About.com", joka on yksi parhaita sivustoja, jotka kertovat moderneista kansantarinoista eli urbaanilegendoista.

Viimeisin uutiskirje, joka tuli pari päivää sitten, kertoi 1970-luvulla syntyneestä 'Pupumies' (Bunny Man) -tarinasta, joka on monille suomalaisillekin tuttu tarina. Varsinkin niille, jotka ovat viettäneet aikaansa USA:ssa.

Olen nähnyt Pupumiestä käytettävän myös selfie-kuvana. Kuvan käyttö on tietysti ironista ja merkki siitä, miten kuvan käyttäjän mielestä, joillain verkossa liikkujilla on usein pupu pöksyssä ja he pelkäävät ja kavahtavat kaikkea mahdollista, eivätkä osaa tai uskalla suhtautua ihmisiin ja asioihin luonnollisesti vaan hakevat vainoharhaisesti kaiken puheen, keskustelun ja kuvien takaa piilomerkityksiä.

     *    *     *

David Emeryn artikkelin perusteella syntyy vaikutelma, että Pupumieheen uskovat - tai tarinaa mielellään levittävät -, uskovat niin kuin perinteisesti on uskottu kuolleiden henkiin.

Yksi paikka, jossa Pupumies on ensimmäisiä kertoja nähty, sijaitsee Virginiassa Fairfaxin maakunnassa Clifton nimisen kaupungin Colchester -kadulla. Tässä syrjäisessä pikkukaupungissa yhtä tavallista rautatien ylittävää siltaa kutsutaan Pupumiehen sillaksi, sillä jotkut uskovat, että sillan alla betonitunnelissa on tapahtunut murhia.

Mitään todisteita tai näyttöä mistään tapahtuneesta ei kuitenkaan ole, eikä kukaan ilmeisesti tiedä, mistä paikallinen legenda - joka on sitten levinnyt muualle - on lähtenyt liikkeelle.

     *    *     *

Myöhemmin Pupumies on sitten nähty milloin missäkin pelottelemassa kirveellään lapsia tai autoilijoita.

Niin kuin usein tarinoita ruokkivat tosielämän tapahtumat. Cliftonissa kaksi autossa istuvaa nuorta raportoivat 22.10.1970 pupuasuisesta miehestä noin 10 kilometriä aiemmin mainitulta sillalta. Miehen väitetään heittäneen puuvartisen kirveen auton ikkunan läpi ja kadonneen yöhön. Tapahtumasta kerrottiin Washington Post -lehdessä.

Viikkoa myöhemmin Paul Phillips niminen vartiointiliikkeen mies näki Pupumiehen parin korttelin päässä. Mies hakkasi kirveellä asumattoman talo kattoa kannattelevaa tukea. Phillips meni kysymään mitä mies teki. Pupumies suuttui miehelle ja uhkasi lyödä häiritsijää kirveellä, jos tämä ei häivy. 

Hetken kuluttua Pupumies katosi metsään, kun Phillips oli palaamassa tämän luokse autosta hakemansa käsiaseen kanssa.

     *     *     *

Pupumies jäi mysteeriksi, mutta legenda ja tarinat hänestä jäivät elämään. Hän ei kuitenkaan koskaan tehnyt kelleen mitään pahaa, eikä ainakaan tappanut ketään, mutta Pupumiehen väitetään tappaneen 32 ihmistä eri puolilla USA:a.

Ensimmäiset legendan versiot muistuttavat jossain määrin kaikkein tunnetuinta urbaanilegendaa 'Koukkäkätinen mies', sillä keksityn tarinan taustalla on samanlainen asetelma.

Paikallisesta vankilasta / mielisairaalasta karkaa / pakenee kaksi miestä, jotka pakoilevat läheisessä metsässä. Toinen miehistä löydetään hirtettynä tai hirttäytyneenä, mutta toinen pakoilee useita viikkoja metsässä ja elää syömällä city-kaniineja.

Toista miestä ei löydetä koskaan ja hänen kohtalostaan on useita versioita. Jotkut väittävät hänen jääneen junan alle. Kuolemansa jälkeen Pupumies on jäänyt kummittelemaan alikulkusillan luokse, missä aina joku on hänet nähnyt...

     *     *     *

Kaikkien tarinan versioiden ongelma on sama niin kuin yleensä moderneissa kansantarinoissa. Ne eivät pidä paikkaansa. Cliftonissa kun ei ole edes mielisairaalaa tai vankilaa, josta Pupumies olisi voinut paeta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti