perjantai 31. heinäkuuta 2015

TYHJÄ PAPERI KERTOO. Osa 480: "Aamun radiouutinen: Cecil tapettu Zimbabwessa"


Motto:

"Metsästyksestä saadut amerikkalaiset dollarit ovat elintärkeitä Zimbabwen suojeluponnisteluille, mutta on myös vakava riski, että amerikkalaiset itse sekaantuvat salakuljetukseen ja -metsästykseen."

(USA:n Zimbabwen suurlähettiläs James D. McGee 23.10.2008)

Kuinka moni tunsi Cecilin (ei siis Ceciliaa koska kyse oli urosleijonasta) ennen kuin BBC uutisoi sen kuolemasta maailmalle 29.7.2015? Tuskin ketkään muut kuin Iso-Britannian ylempään keskiluokkaan kuuluvat ja yläluokkaiset turistit, joilla on ollut varaa turistina matkustaa vanhaan siirtomaahansa.

Luultavasti näistä turisteista suurin osa vuosikymmenten varrella on harrastanut myös leijonan- ja muiden suurpetojen metsästystä, mistä ei ole puhuttu aiemmin julkisuudessa paljon mitään. Ainakaan siihen sävyyn kuin viime päivinä urosleijona Cecilin kohtalosta.

Minua tällainen ihmisten sokea raivo hämmästyttää ja hämmentää. Jos ihmiset olisivat todella huolissaan leijonanmetsästyksestä, he eivät lukisi esim. Ernest Hemingwayn kirjoja ja ainakaan arvostaisi niitä (silti osin mikä liittyy tähän aiheeseen). Nobel-kirjailija tappoi Afrikassa luultavasti toistakymmentä leijonaa 1900-luvun alkupuolella. Ylpeänä, koska kyse oli arvostetusta huvista siinä missä ihmisten tappaminen sodissa on vielä tänä päivänä kunniakasta ja rohkeaa ja vaikka mitä ylevää. Hemingway harrasti myös  ihmisten, fasistien tappamista, Espanjan sisällissodassa.

     *     *      *

Tällaisten uutisten ympärillä liikkuu aina paljon väärää tietoa ja huhuja ja ne ruokkivat monenlaisten usein tahattomasti virheellisten tarinoiden syntymistä.

Siksi urbaaneihin legendoihin erikoistunut sivusto Snopes.com tuoreeltaan raportoi myös tästä tapauksesta, joka levisi parissa päivässä sosiaalisen median Twitterin, Facebookin, YouTuben ym. avulla joka puolelle maailmaa.

     *     *     *

Mitä Hwangen kansallispuistossa Zimbabwessa 7.7.2015 sitten oikein tapahtui? Mitä voimme tietää varmasti. Amerikkalainen hammaslääkäri Walter Palmer Minnesotasta (USA) ei kiistä ampuneensa Cecil-leijonaa, mutta hän sanoo tehneensä kaiken laillisesti ja parhaan ymmärryksensä mukaan. (Enempäähän ihmiseltä ei kai voi vaatia?)

On muistettava, että leijonien metsästys ei ole sinänsä laitonta, mutta luvanvaraista ja kiintiöityä toimintaa niin Zimbabwessa kuin muualla Afrikassa. Jos suurpetojen metsästys matkailullisiin tms. tarkoituksiin olisi kokonaan kiellettyä toimintaa, ei tällaisia tilanteita voisi syntyä. Olisi selvää, että Palmer tai kuka tahansa muu on tehnyt jotain todella, todella arveluttavaa, mistä hänen päänsä voisi surutta pudottaa niin kuin hän pudotti Cecilin pään.

     *     *    *

Metsästäjä, jonka lisenssinumero on 553 eli Theo Bronkhorst joka tapauksessa tiesi tarkalleen mitä teki, ja sen takia hänet tuotiin toissa päivänä 29.7. paikallisen oikeuden eteen kuulemaan syytteet ja korvausvaatimukset. Toinen syytetty oli paikallinen maanviljelijä Honest Trymore Ndlovu, joka oli toinen joka sai Walter Palmerilta palkkion salametsästyksestä.

Leijona oli ensin houkuteltu Hwangen kansallispuiston ulkopuolelle, minkä jälkeen se oli periaatteessa vapaasti ammuttavissa, mikäli metsästäjien luvat olisivat olleet kunnossa. Näin ei ilmeisessti ollut, ja sitä ei Palmer ehkä tiennyt.

Saattoi olla myös, ettei Palmer ollut tietoinen siitä, että leijonalla oli GPS-panta ja, että se kuului Hwangen leijonatutkimusprojektiin.

Joka tapauksessa kun leijona oli vihdoin kaadettu 40 tunnin jahtaamisen jälkeen, Walter Palmerille oli tullut selväksi, että kyse ei ollut tavallisesta leijonasta. Silti Cecil nyljettiin, pää irrotettiin ja GPS-paikannin yritettiin hävittää. Kaikki ei ollut siis loppuun asti kohdallaan. Palmerin tarinassa on leijonanmentävä aukko.

Linkki:

Cecil the Lion. Snopes.com

Jari Heikkilä. Cecilin tappaja sai ihmisten vihan niskaansa. MTV / Uutiset 29.07.2015 18:51

Jimmy Kimmel on the Killing of Cecil the Lion. Jimmy Kimmel live -show. YouTube (6 milj. kävijää!)

Korkeasaari toivoo Cecilin tapauksen havahduttavan:  "Metsästyksen ympärillä on teollisuutta". MTV / Uutiset 30.7.2015

Maailma reagoi Cecil-leijonan kuolemaan: Tunnettu talk show -isäntä purskahti itkuun. Ilta-Sanomat 30.7.

US dentist Walter Palmer 'regrets' killing Zimbabwe lion CecilBBC / News 28.7.2015

Yhdysvaltojen viranomaiset tutkivat Cecil-leijonan ampumisen. Ilta-Sanomat 31.7

2 kommenttia:

  1. Aika mielenkiintoinen ajatuksenjuoksu, jos lopettaa taiteilijan töiden arvostamisen arvioidessaan sata vuotta vanhoja tapahtumia tämän päivän mittapuulla. Vähintään yhtä mielenkiintoista on ylipäätään koettaa arvioida täysin toisessa kulttuurisessa tilanteessa tehtyjä ratkaisuja omasta kontekstistaan lähtien, tai vaikkapa tuomita jonkin nykyisin uhanalaisen eläimen metsästäminen aikana, jolloin kannat olivat valtavia. Vielä syvemmällä ollaan, jos ollaan tällä hetkellä huolissaan asiasta ja koetetaan hoitaa se kuntoon jättämällä lukematta loistavia kirjoja ja ajatellaan sen jotenkin muuttavan nykyhetken leijonakantaa paremmaksi. Huikeaa, häkellyttävää, ihmeellistä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ha-ha. Niinpä. Todellisuus on ihmeellistä. On muistettava, että moderni yhteiskunta ei loppujen lopuksi ole paljokaan muuttunut 100 vuoden aikana. Teknologia on kehittynyt, mutta eivät esim. sosiaaliset järjestelmät ja yhteiskunta.

      Poista