perjantai 21. elokuuta 2015

Almodóvar: "Volver - Paluu" (2006)


Kuolemansa jälkeen äiti palaa kotikaupunkiinsa saadakseen jälkeensä jättämät asiat kuntoon. (IMDb)

"Volver – paluu" (2006) on Pedro Almodóvarin ohjaama espanjalainen komediaelokuva.
Almodóvarin elokuva osallistui valmistumisvuonnaan Cannesin elokuvajuhlien kilpasarjaan. Tuomaristo päätyi poikkeuksellisesti jakamaan parhaan naisnäyttelijän palkinnon Volverissa esiintyneiden näyttelijätärten kesken.

Ohjaaja Almodóvar palaa elokuvassa perusteemoihinsa ja totuttuun tapaan useat tarinat kulkevat lomittain kietoutuen vähitellen yhteen. Tarina kertoo salatuista suhteista, isyyksistä, insestistä ja murhista. Niiden vastapainona siinä on myönteistä välittämistä ja auttamista. Juonessa on viittaus ohjaajan elokuvaan "Salaisuuteni kukka". (Wikipedia)

     *      *     *

En nähnyt elokuvaa aivan alusta, mutta sen mitä näin oli hyvin vaikuttavaa. Tarinoista saattoi intensiivisen kerronnan takia päätellä helposti taaksepäin, mitä oli täytynyt tapahtua aiemmin.

Naisten tarinat olivat hätkähdyttäviä, ja oli helppo ohittaa hyvin järkyttävältäkin kuulostavia asioita siksi, että ne sopivat niin hyvin siihen, mitä ja miten naiset puhuivat ja tekivät. "Niin, tietysti Raimunda tappoi miehensä Pacon, kun se oli sellainen paska." "Eikä äiti Irene voinut muuta kuin sytyttää talon palamaan, ja palossa kuoli niin hänen miehensä kuin Augustan täti. Sellaista nyt vain sattuu, huonoa tuuriakin oli mukana."

     *     *     *

Kaikkein parasta elokuvassa oli se, että kyläläiset luulivat äidin olevan haamu - ja tyttäretkin luulivat hänen kuolleen tulipalossa -, vaikka hän hoiti haamuna niin sairasta Augustaa kuin vaivihkaa tyttäriään Solea ja Raimundaa. Hän oli ja ei ollut samaan aikaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti