sunnuntai 16. elokuuta 2015

Beresford: "Bonnie & Clyde" (2013)


Kertomus perustuu tositarinaan Clyde Barrowista ja Bonnie Parkerista, jotka kiersivät kuukausia ympäri maata ja tekivät surullisen kuuluisaksi tulleita pankkiryöstöjään. (IMDb)

"Bonnie & Clyde" (2013) on TV:n 2-osainen minisarja Suuren laman ajalta kahdesta tunnetusta rikollisesta Bonniesta ja Clydesta (Wikipedia)

      *     *      *

Kiinnostava tutkielma aikaisemmin monta kertaa valkokankaalla nähdyistä tapahtumista.

Ohjaaja Bruce Beresford on esittänyt Bonnien vahvana, kuuluisuutta tavoittelevana naisena ja kylmäverisenä tappajana, psykopaattina, joka ei ollut lopulta kiinnostunut muusta kuin oman legendansa rakentamisesta. Toki vankilasta karannut Clyde ei paljon poikennut rakastetustaan. Kummatkin halusivat nähdä nimensä lehtiotsikoissa, joko Bonniena & Clydena tai Clydenä & Bonniena.

Bonniella oli mukanaan jopa kirjoituskone, jolla hän kirjoitti menestystarinaansa. Hänellä oli myös leikekokoelma kaikesta siitä, mitä heistä oli kirjoiteltu.

     *     *     *

Toinen silmiinpistävä seikka on, miten perusamerikkalaiset tunsivat voimakasta myötätuntoa ja sympatiaa näitä rikollisia kohtaan. Aina tiettyyn rajaan saakka. Käänne oli kun yhden ryöstön yhteydessä yksi mies kuoli vahingossa, eikä tekijänä tuossa tilanteessa ironisesti edes ollut Bonnie tai Clyde vaan kolmas heidän mukanaan ollut henkilö.

Lisäksi Bonnie ja Clyde olivat varsin perhekeskeisiä ja pitivät koko ajan yhteyttä sukulaisiinsa ja ystäviinsä, jotka usein piilottelivat heitä poliiseilta. Clyde kävi myös vapauttamassa veljensä vankilasta ja vielä hieman ennen hänen ja Bonnien teloitusta tien varressa, Clyden veli vaimoineen oli parin mukana ja auttoi ryöstöissä.

     *      *       *

Legendan loppuhuipennnuksesta tulee aina mieleen, miten poliisien ja rikollisten moraali on häiritsevän samalla tasolla. Samalla tavalla kuin Bonnie ampui ryöstöjen yhteydessä ihmisiä, poliisit salakavalasti ampuivat Bonnien & Clyden ilman varoitusta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti