maanantai 10. elokuuta 2015

Bukowski: "Tarinoita tavallisesta hulluudesta" (2012)


Nämä ovat poikkeuksellisia tarinoita, takoutuneita esiin Charles Bukowskin väkivaltaisesta ja irstaasta elämästä. Kamalia ja pyhiä tarinoita, joita luettuasi et ole enää entisesi. Bukowskin tapauksessa äänestys jatkuu vieläkin: ihmiset näyttävät joko rakastavan tai vihaavan häntä - ei mitään siltä väliltä. Tarinat hänen omasta elämästään ja tekemisistään ovat yhtä villejä ja outoja kuin ne, joita hän kirjoittaa. Bukowski on legenda… hullu, erakko, rakastaja… hellä, raju… ei koskaan sama. (Sammakon sivusto)

     *     *     *

Charles Bukowskin tarinat niin kuin hänen runonsakin ovat ihan omaa luokkaansa, eikä niitä ole helppoa arvioida ja ehkei tarvitsekaan. Hän on jonkinlainen .. urbaani luonnonlapsi, Häntä on vaikea kategorisoida mitenkään, eikä hän osaa itsekään pitää itseään minään, ainakaan kirjailijana.

Koulujakäymätön postin työntekijä, joka kai jossain vaiheessa alkoi saada enemmän rahaa kirjoillaan kuin leipätyöstä, mikäli tunnettuuden ja kuuluisuuden perusteella hänen tilannettaan spekuloi.

Niin kuin runot, nämä proosatekstitkin, ovat väkivaltaisia ja eroottisia purskahduksia. Ja on oikeastaan vaikea sanoa, missä kulkaa Bukowskin kohdalla ero runon, proosarunon ja proosan välillä, sillä kaikki ovat yhtä ja samaa bukowskimaista tekstiä.

     *     *     *

Bukowskin maailma haisee tupakalle, huumeille ja alkoholihöyryille. Silti hän ei ollut ainakaan virallisesti alkoholisti tai huumeaddikti. Naisia miehellä tekstien perusteella oli joka lähtöön, mutta sukupuolitaudeistaan tms. hän ei kerro mitään. Kaikki mitä hän kertoo - lähinnä aina itsestään - on jollain tavoin positiivista tai hänen narsistista egoaan rakentavaa. Jopa kehuskelevaa ja muita (runoilijoita) vähättelevää. Hän on aito runoilija, muut kirjanoppineita fariseuksia.

Muista Bukowskin erottaa ehkä selkeimmin se, että hän puhuu paskasta ja perseestä kainostelematta. Aikaa vietetään vessassa paskalla, missä joskus oksennetaan tai naidaankin. Takahuoneet tapahtumineen kuuluvat kirjoittamisen kuvioihin mukaan.

     *     *     *

Hän kirjoittaa hyvin, mutta jos hänen tarinoitaan tiivistäisi, voi herätä lievä epäilys, että vastaukseen "mistä Bukowskin oikein kirjoittaa" olisi vaikea löytyää vastausta tai vastaus olisi aina yhtä yksioikoinen.

"Tarinoita tavallisesta hulluudesta" (2012) -kokoelmassa on yhteensä reilut 30 kirjoitusta, ja valitsen yhden satunnasen tekstin lähempään tarkasteluun.

'Ei sukkia' on 8-sivuinen novelli. Kertomuksessa on Bukowski itse (Buk), Barney, joku nainen ja kommunistiälykkö, runoilija Dan. Kolme ensiksi mainittua naivat keskenään. Buk ja Barney panevat vuorotellen naista perseeseen ja nainen ottaa samaan aikaan toiselta suihin,

Sitten paikalle saapuu Dan. Buk on vahvassa humalassa ja oksentaa Danin saapuessa. Dan haluaa Bukilta runoja runoiltaan. Buk sanoo ettei hänellä ole runoja. Dan oikoi rypistettyjä papereita ja kehuu Bukin runoja. Buk sanoo niiden olevan "paskaa".  Dan ottaa mukaansa jonkun papereista, Buk antaa luvan.

Koko lössi lähtee autolle, ja menee Veran luokse, joka tykkää Bukin runoista. Buk haluaa naida Veran kanssa ja kehottaa Dania häipymään. Vera ei ole kuitenkaan kiinnostunut. Hänen on mentävä aamulla töihin.

Mesominen johtaa siihen, että poliisit tulevat paikalle ja Buk isketään rautoihin. Mies heitetään putkaan. Putkassa hän huomaa olevansa ainoa, jolla ei ole sukkia jalassa. Jonkin ajan kuluttua joku maksaa hänen takuunsa ja hän menee takaisin Veran luokse. Vera heittää Bukin pihalle ja tämä alkaa kävellä kohti kotia.

     *     *     *

Niin, mistä ja mitä Charles Bukowski novelliin kertoi? Tai ennemmin: oliko se sen arvoista? Suurin osa kirjailijoista ja kirjoittajista olisi skipannut tällaiset kuvaukset ja se juuri erottaa Bukowskin muista.

Bukowski kuvaa maailma ja ihmisiä, jotka usein unohdetaan, mutta tapa jolla hän heitä kuvaa, ei ehkä tee oikeutta muuta kuin hänelle itselleen. Hän on ennenmuuta sovinisti-sika. Tosin hänhän on se joka kirjoittaa ja hän voi kirjoittaa niin kuin haluaa ... Ja muut esimerkiksi Barney, Vera ja Dan voivat kirjoittaa omiaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti