sunnuntai 16. elokuuta 2015

- CARPE DIEM - Tartu hetkeen - 154 -

CC by  Mimmi L. 
Olen kuluneen viikon aikana kuunnellut aina silloin tällöin Yle Puhe -kanavaa ja sieltä tulevia puheohjelmia. Ja paljon kiinnostavaa sieltä tuntuu tulevankin - ja sen lisäksi paljon urheilua.

Sunnuntaina aamupäivällä lähetettiin uusintana toimittaja Jari Keräsen haastatteluohjelma viime maanantailta 10.8., jossa aiheena oli "Ideaaliperheen sijasta elettyjen ihmissuhteiden perhe".

Aloin kuunnella ohjelmaa keskeltä, enkä tiennyt kuka oli haastateltava, jonka kanssa Keränen keskusteli. Suhtauduin hieman epäillen tapaan, jolla he perheestä ja avioliitosta keskustelivat. Päätin kuitenkin kuunnella siihen asti kunnes tiedän, kuka on hänen haastateltavansa - ja eteneekö puhe mihinkään mielekkääseen suuntaan.

     *     *     *

Haastateltava oli sosiologian dosentti Anna-Maija Castrén, joten päätin kuunnella ohjelman loppuun asti. Hamassa menneisyydessä sosiologian opiskelijana tein laudatur -esitelmän ja -esseen perhesosiologiasta, joten mielenkiinnolla kuuntelin, mitä Castrénilla oli asiasta sanottavaa.

Otsikko oli lupaava - ja aivan kalkkiviivoilla, parin viimeisen minuutin aikana päästiin asiaan. Villakoiran ydin uudessa avioliittolaissa on, ettei se ratkaise mitään, mitä Castrén ei valitettavasti sanonut suoraan.

Epäsuoraan esiin tuli tosin se, että sen kummemmin homo- kuin heteroliitot eivät vastaa sitä todellisuutta ja ihmissuhteiden kirjoja, joita ihmisellä todellisuudessa on. Esille tulivat mm. polyamoriset suhteet ja moniavioiset muslimit.

Johdonmukaista olisi ollut todeta, että parasta olisi, jos ei olisi avioliittolakia ollenkaan vaan ihmiset itse päättäisivät keskeisistä suhteistaan ja sopisivat asioista keskenään niin kuin haluavat. Tällaisessa tilanteessa rakastavaiset Bonnie & Clydekin voitaisiin haudata samaan hautaan, mihin he tosiasiallisesti kuuluvat.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti