maanantai 24. elokuuta 2015

- CARPE DIEM - Tartu hetkeen - 155 -

CC by  Mimmi L. 
Olen harvakseltaan vinkannut lasten- ja nuortenkirjoja Hämeenlinnan kaupunginkirjaston Vanamo-verkkokirjastoon, mutta nyt olen lupautunut tekemään sitä hieman aiempaa enemmän, sillä vinkkaajien vahvuuteen tarvitaan yksi lisää - ja sehän sopii minulle, kun Verkko-Starteissa ja -Spurteissa ei tänä syksynä tarvita minun apuani.

Tänä syksynä olen kuitenkin aiempaa paremmin paneutunut internetin tarinoiden maailmaan, minkä tämän blogin seuraajat ovat ehkä huomanneet. Mutta alkutaipaleella tässä kuitenkin ollaan, eikä koskaan valmista tule. Verkko on täynnä erilaisia  tarinoita - sellaisia joita ennen saattoi lukea vain lehdistä ja kuulla radiosta tai joita ihmiset kertoivat toisilleen.

     *     *     *

Lastenkirjavinkkaukseni oli sama kuin tässä blogissa julkaisemani Inari ja Leena Krohnin "Vihreä vallankumous" (1970) -lasten kuvakirjaesittely.

Nuortenkirjan bongasin nuortenkirjojen Lukudiplomista ja sekin on kirjaklassikko eli Enid Blytonin "Kadonneen kissan arvoitus", jossa Viisi etsivää etsii Yön kuningatarta, palkittua siamilaiskissaa.

     *     *     *

"Enid Blytonin rakastetut Salaisuus -lastenkirjat ihastuttavat ja vihastuttavat vuodesta ja vuosikymmenestä toiseen. 60-luvulla syntyneenä poikana ne olivat lähes ainoita kirjoja joita liikunnallisena nuorena luin ja joita oli tarjolla. 70-luvulla kirjat leimattiin pinnallisiksi ja epäyhteiskunnallisiksi, mitä ne tietysti myös olivat, sillä olivathan ne nuortenkirjoja. Kirjoja luetaan kuitenkin edelleen ja niitä tarjotaan koululaisille mm. Lukudiplomi-kirjoina.

Yksi kymmenistä kirjoista on Kadonneen kissan salaisuus, joka sopii esiteltäväksi kesälomien jälkeen, sillä Viisi etsivää ratkoi salaisuutta juuri kesälomalla. Kirjan Viiteen etsivään kuuluvat 13-vuotias Larry ja hänen vuotta nuorempi sisarensa Kris sekä Krisin kanssa samanikäiset Pulla (Fredrik) ja Riki. Niin, ja tietysti Rikin 8-vuotias sisko Bes, jota ilman arvoitukset eivät useinkaan olisi ratkenneet. Lisäksi Viiden etsivän käytössä on Pullan älykäs, sekarotuinen vainukoira Nono, joka tälläkin kertaa auttaa Viittä etsivää kadonneen kissan etsinnässä.

Viisi etsivää viettää kesää maaseudulla Peterwoodissa Rikin ja Besin luona ja salaisuus, jota he joutuvat selvittämään liittyy heidän naapurinsa lady Candlingin arvokkaaseen näyttelykissaan, joka on kaunis siamilainen Yön kuningatar. Yhtenä päivänä kissa mystisesti katoaa, kun kissojen hoitaja neiti Harmer on vapaalla, ja katoamisesta syytetään puutarhurin kisälliä Lukasia, joka on Viisi etsivää ystävä.

Todisteet viittaavat Lukasiin, mikä ei helpota Viisi etsivää tehtävää yhtään. Poliisikonstaapeli Goon ja puutarhuri Kukel ovat varmoja pojan syyllisyydestä – ja paineen alla Lukas karkaa sirkukseen. Monen jännittävän mutkan kautta Yön kuningattaren salaisuus selviää, eivätkä tapahtumat ole ennalta-arvattavia. – AF - "

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti