keskiviikko 26. elokuuta 2015

- CARPE DIEM - Tartu hetkeen - 156 -

CC by  Mimmi L. 
Eilen iltapäivällä eksyin kirjaston ePress -lehtipalveluun, Vanamo-verkkokirjaston kautta tietysti, jossa on kotimaisia paikallis- ja aluelehtiä. Myös muutama suurilevikkinen lehti Aamulehti ja Helsingin Sanomat, jotka oli otettu palveluun viime keväänä, mitä en ollut muistanutkaan.

     *     *     *

Selailin Hesaria - ja yllätyksettömästi pysähdyin Kulttuuri-osastolle. Sivulle jossa oli rinnakkain kaksi hyvin erilaista uutista.

'Loitsuperinne elää Lusia Rusintyttäressä' ja 'ISIS räjäytti temppelin Palmyrassa Syyriassa'. Luin tekstit läpi, ja yllätyksekseni huomasin, etteivät ne sisällöllisesti loppujen lopuksi olleetkaan niin kovin kaukana toisistaan.

Kummassakin oli kyse kulttuurin hävittämisestä. Edellisessä tapauksessa luterilaiset kristityt hävittivät muinaissuomalaista kansanperintöä ja jälkimmäisessä saman tekivät äärimuslimit. Ja oikeastaan pahempaa perinteen hävittämistä oli elävän kansanperinnön tuhoaminen verrattuna vanhan antiikinaikaisen temppelin räjäyttämiseen!

     *     *     *

Sivistymättömyydestäni ja aikaaseuraamattomuudestani kertoo jotain se, että uusin suomalainen ooppera "Lusia Rusintytär" (2015) on mennyt minulta kokonaan ohi. Ainakin oopperan aihe on mitä tärkein ja jopa ajankohtainen.

Lusia Rusintytär oli aito historiallinen henkilö 1600-luvun lopun Suomesta. Hän oli kansanparantaja, joka pappien kielenkäytössä vääntyi noidaksi ja noitakäräjillehän Lusia joutui vuonna 1688 Ouluun. Hän ei halunnut tulla noitana poltetuksi tai mestatuksi, joten itsellinen nainen päätti itse päättää päivänsä ja hirtti itsensä Utajärvellä sijaitsevan kotikylän Ahmaksen puuhun, joka on vieläkin perimätiedon mukaan olemassa.

Uhmakas Lusia ehti käydä kerran käräjillä ja arvatenkin häntä kidutettiin ja hänen yritettiin saada myöntämään noituutensa, mihin nainen ei suostunut. Ennen toista käsittelyä käräjillä Lusia sitten marssi loitsujaan lukien metsään ja päätti päivänsä. Hän oli Suomen viimeinen luterilaisen kirkon vainojen uhri.

     *     *     *

Ooppera "Lusia Rusintytär" (2015) siis kertoo Lusian tarinan, ja vihtahousuna esityksessä on, ei enempää eikä vähempää kuin Jorma Outinen, joka on myös ohjannut oopperan ja tehnyt siihen koreagrafian. Lusiana on Virpi Väisänen, joka historian lehtiä havisuttavasti, on etäistä sukua roolihahmolleen. Libreton on kirjoittanut kuvataiteilija-kirjailija Hannu Väisänen. Ja sävellystyön on tehnyt Juha T. Koskisen.

Ooppera kantaesitettiin 7.8. ja 9.8.2015 Utajärvellä, minkä jälkeen se nähtiin 23.8. Helsingin juhlaviikolla. Ensi perjantaina 28.8. ja 29.8. se on 'Oulunsalo Soi' -festivaaleilla, jolloin suuri yleisö pääsee näkemään sen lyhyen ajan sisällä toistamiseen.

Linkit:

Ilpo Koskela. Lusia. Helsinki : Like, 2015. 128 s. (sarjakuvaromaani)

Juha T. Koskinen & Hannu Väisänen. Ooppera Lusia Rusintytär. lusia.fi

Juha T. Koskinen: Lusian loitsu. YouTube (aaria)

Lusia Rusintytär -ooppera kantaesitetään elokuussa 2015. Oulun kaupunginteatteri

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti