sunnuntai 23. elokuuta 2015

Glen: "Octopussy - Mustekala" (1983)


Väärennetty Fabergén muna ja agentti 009:n kuolema johtavat James Bondin paljastamaan kansainvälisen jalokuvisalakuljetus-liigan, jota johtaa mystinen Octopussy. Octopyssyä käytetään Neuvostoliiton peiteoperaatiossa iskussa USA:n Naton Euroopan tukikohtaa vastaan. (IMDb)

"Octopussy – mustekala" (1983) on John Glenin ohjaama 13. 'James Bond' -elokuva. Elokuvassa James Bondia näyttelee 6. kerran Roger Moore. Octopussyn tunnuskappaleen laulaa Rita Coolidge. Octopussya näyttelevä Maud Adams oli jo aikaisemmin näytellyt Andrea Andersia elokuvassa "007 ja kultainen ase". (Wikipedia)

     *     *     *

LAUANTAINA 4:LTA KLO 21:00

      *     *     *

Joskus teininä katsoin muutamia 'James Bond' -elokuvia, ja hienoja matkailumainoksia eri puolille maailmaahan ne olivatkin ja kiinnostavien vimpaimien esittelyä, joista monista on tullut myöhemmin tätä päivää. Päällimmäisenä mielessäni on hydrokopteri, jollainen taitaa tänä päivänä olla auton hintainen.

Nämä vakoilu- tai ehkä ennemmin seikkailuelokuvat ovat katsojilleen tuttuja ja turvallisia. Aina tietää mitä saa, kun katsoo 'James Bondin'. Kun on nähnyt yhden elokuvan, on nähnyt kaikki. Tarinat eivät paljon vaihtele.

1980-luvun alussa Neuvostoliitto oli vielä olemassa, ja Nato / Usa oli sijoittanut Länsi-Saksaan taktisia ydinaseita, vaikka se taisi rikkoa kansainvälisiä sopimuksia. - Uhkana tietysti oli, että sellaisia aseita saattoi olla Neuvostolliitollakin. Tai ainakin heillä oli panssareissaan ammuksia, joissa oli käytetty likaista uraania. Nato pani hieman paremmaksi.

No, elokuvassa propagandistisista syistä Neuvostoliitto onkin se, jolla on taktinen ydinase, jonka se aikoo räjäyttää Saksan maaperällä sijaitsevassa Usan tukikohdassa.

    *      *     *

"Octopussy" (1983) -elokuvassa seikkaillaan Intiassa ja Saksassa, mikä on amerikkalaiselle katsojalle kaiken kaikkiaan hyvin eksoottista ja elokuvat myivät hyvin niin Usassa kuin Euroopassa. Elokuvaan on keksitty mm. naisten saari, hieman sellainen kuin Kreikan Lesbos, jossa Octopussy naisineen asuu ja hän on tietysti itsekin nainen.

James Bond on ainoa-oikea-007 eli Roger Moore, joka hurmaa charmillaan niin naiset kuin vastustajansa ja ennen muuta Miss Moneypennyn, sen esimiehensä M:n ikääntyvän sihteerin.

Taistellessaan pahaa - tai mistä sitten onkaan kyse - vastaan hän on aluksi niskan päällä, sitten jää alakynteen, joutuu kiinni, mutta ankarien taistelujen kautta supersankari tässäkin tapauksessa aina voittaa, sillä muuten ei voisi ollakaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti