maanantai 17. elokuuta 2015

Hokkanen: "Siperiasta itään" (2014)


"Siperiasta itään" (2014) kertoo, miten maailman suljetuin maa on syntynyt, kuinka se voi yhä olla olemassa ja miltä työläisten paratiisi paikan päällä tuntuu.

Pohjois-Koreassa on puutetta, kurjuutta ja nälkää. Samaan aikaa maa haluaa kuitenkin tulla nähdyksi sosialismin mallivaltiona ja työläisten paratiisina, ja ihmisiä yritetäänkin sokaista uskomattomalla propagandanäytelmällä, jonka kulissiksi puolue-eliitin asuttama pääkaupunki Pjongjang on rakennettu. Tämä näyteikkuna on tosin päässyt pahoin rapistumaan.

"Siperiasta itään" tarjoaa laajan tietopaketin Pohjois-Korean matkaa suunnittelevalle lukijalle ja se toimii mainiosti myös opaskirjana. (Takakansi)

     *      *     *

Teologin koulutuksen saanut Jori Hokkanen rinnastaa Pohjois-Korean juche-ideologian ja esimerkiksi Suomen luterilaisuuden toisiinsa. UKK:n vallan pönkitys aina tämän kuolemaan asti muistutti suuresti sitä, miten Kim Il-sungin valta-asemaa pidettiin yllä.

Vaikka Jouni Hokkasen kirja on karua kertomaa, löytyy siitä myös valonpilkahduksia. Pohjois-Korea samalla tavoin kuin Kiina jossain aikataulussa siirtyy lähemmäksi markkinataloutta, mikä tosin ei välttämättä tarkoita poliittisen järjestelmän muuttumista niin kuin ei Kiinassakaan.

Osaamista maasta löytyy, vaikka se keskittyy vain joillekin aloille. Hokkanen mainitsee esim. sen, miten "Leijonakuninkaan" animaatioita tehtiin alihankintana Pohjois-Koreassa, ja yllättäen maasta löytyy korkeatasoista IT-alan osaamista, mikä ei ihan heti tule mieleen. Jokin aika sitten Pohjois-Korea tosin teki kyberhyökkäyksen USA:a vastaan. Pieni 20 miljoonan kansa on tunnetulla tavalla kehittänyt ydinase- ja rakettiteknologiaakin.

Eniten tulevaisuuden toiveita herättävää on Kaesongin teollisuuspuiston perustaminen, joka on Etelä- ja Pohjois-Korean yhteishanke. Se että töissä käydään rajan yli, on lähentänyt hieman hyvin erilaista etelää ja pohjoista toisiinsa. Hankkeessa on 123 eteläkorealaista yritystä, jotka työllistävät kymmeniä tuhansia pohjoiskorealaisia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti