torstai 27. elokuuta 2015

Jarmusch: "Only Lovers Left Alive" (2013)


Masentunut muusikko lyö hynttyyt uudelleen yhteen vanhan rakastajattarensa kanssa (mitä on kestänyt .. vuosisatoja), mutta heitä häiritsee pikkusisko, joka ei oikein hallitse itseään. (IMDb)

"Only Lovers Left Alive" (2013) on Jim Jarmuschin ohjaama ja käsikirjoittama vampyyrielokuva. Teos oli ilmestymisvuonnaan ehdolla 'Kultaisen palmun' saajaksi 'Cannesin elokuvajuhlilla'. Elokuvaa on kutsuttu raikkaaksi tuulahdukseksi vampyyrielokuvien joukossa ja kriitikot ovat ylistäneet Jarmuschin luomaa tunnelmaa. (Wikipedia)

     *     *      *

Elokuvan tunnelma on vertaansa vailla olevan verkkainen, mikä osoittaa että ilman äksöniä, jännitystä ja tarpeetonta väkivaltaa saadaan aikaan tiivistunnelmaisia ja koukuttavia elokuvia.

Vampyyri -teema on todella tyylikkäästi istutettu elokuvaan, ja monille ihmisten mieliä vaivaavilla, avoimilla historiallisille kysymyksille annetaan oivallinen selitys uskomustarinoiden kautta. Suorastaan nerokasta.

Esimerkiksi kuka oli historiallinen William Shakespeare, saa elokuvan kautta lisävalaistusta. Koska William Marlowe, joka kuoli ennen kuin Shakespeare ehti kirjoittaa väitetyt näytelmänsä, vampyyri-selityksen kautta Marlowen on mahdollista olla - ainakin joidenkin - näytelmien tekijä.

Mutta "Hamletin" tekijäksi paljastuu monilahjakkuus Adam (Tom Hiddleston), joka auttoi myös Franz Schubertia ym. tunnettuja taiteilijoita heidän töistensä kanssa.

     *     *     *

Elokuvassa ei juonellisesti tapahtu paljon mitään. Alussa kuvataan Tangerissä asuvaa Eveä (Tilda Swinton), joka soittaa iPhonella rakastetulleen Adamille Detroitiin. Tehtyään valmistelut hän lähtee ja saapuu Adamin luokse.

Sattuneesta syystä Adam ja sitten myös Eve viettävät, sanoisinko, varsin hämärää yöelämää ja heidän aikansa kuluu paljolti musiikkia kuunnellen, makaillen ja nukkuen.

Sitten heidän rauhaansa häiritsee 86 vuoden eron jälkeen Even sisar Ava (Mia Wasikowska), joka yhden villin yön jälkeen vahingossa tappaa Adamin ystävän. Eve ja Adam hävittävät ruumiin ja Ava palaa Los Angelesiin mistä hän oli lähtenyt. Rakastavaiset sen sijaan päättävät lähteä Tangeriin, missä Eve ja Adam joutuvat yllättävien ongelmien eteen.

Mitään loppuratkaisua ei tule, mutta katsoja jää miettimään, mitä seuraavaksi olisi tapahtunut...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti