perjantai 7. elokuuta 2015

Klugman & Sternthal: "The Words" (2012)


Uransa alussa oleva kirjailija löytää toisen tekemän tekstin, jonka varastamisesta hänen täytyy maksaa kova hinta. (IMDb)

"The Words" (2012) on mytinen romanttinen draamaelokuva, jonka ovat kirjoittaneet ja ohjanneet Brian Klugman ja Lee Sternthal. (Wikipedia)

      *     *     *

TÄNÄÄN AVA KLO 21:00

     *     *     *

"The Words" (2012) käsittelee kiinnostavaa kysymystä, joka loppujen lopuksi koskee kaikkia kirjoittajia ja kirjailijoita. Onko sillä väliä, kuka parhaat kirjat kirjoittaa (tai on kirjoittanut)? Jos sattuisit löytämään kaikkien-aikojen-parhaan - tai ainakin hemmetin hyvän - tekstin, mitä tekisit sille, jos et voisi mitenkään jäljittää sen tekijää? Jos saisit muut helposti uskomaan, että se on juuri sinun tekstisi ja se tekisi sinut niin kuuluisaksi kuin myös rikkaaksi kertaheitolla, niin mitä väliä on sillä millä keinolla olet päässyt tavoitteeseesi? Saithan mitä halusit!!

Hämmentäviä kysymyksiä. Ja tulemme jutun juureen eli siihen, mitä merkitystä kirjoittamisella on juuri sinulle tai minulle. Jokainen törmää vääjäämättä siihen,että kirjoittaminen ei ole vain teksti vaan ennen muuta prosessi, jonka sivutuote lopullinen teksti, sanat ovat.

    *     *     *

Elokuva on ovelasti rakennettu 3-tasoiseksi. Elokuvan kehyksena palkinnonjakotilaisuus, jossa Clayton Hammond (Dennis Quaid) lukee kirjansa "The Words" ensimmäisen luvun.

Kirja kertoo kirjailijasta nimeltä Rory Jansen (Bradley Cooper), joka vähitellen paljastuu Hammondiksi itsekseen. Erona todellisen ja kuvitellun kirjailijan välillä on kuitenkin se, että Hammondin henkilöhahmo ei itse koskaan menestys omilla kirjoillaan toisin kuin Hammond, joka oli juuri saanut palkinnon kirjastaan. (Vai oliko tämä kirja juuri se kirja, jonka hän oli varastanut joltain toiselta!)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti