perjantai 28. elokuuta 2015

Kormákur: "White Night Wedding" (2008)


Keski-ikäinen yliopistoprofessori on menossa naimisiin, huomenna, toista kertaa yhden entisen opiskelijansa kanssa, joka on häntä puolet nuorempi. 

Kaikki ei käy kuin leikki. Ensiksikin anoppi panee viimeiseen saakka hanttiin ja yrittää perua häät. Toiseksi Jonin bisnekset saarella, jossa he ovat, on vetänyt golf-hankkeineen vesiperän. Kolmanneksi bestman on pahasti sekaisin ja hukannut jopa kenkänsä, eikä saarella ole toisia 50-numeron kenkiä. Neljänneksi Jon tuntee syyllisyyttä 1. vaimonsa kuolemasta ja aiheesta, sillä hän ei tukenut tätä riittävästi. Vaimolla oli vakavia psyykkisiä ongelmia, mitä Jonin käytös ei helpottanut vaan päinvastoin ajoi tämän itsemurhaan. 

Viime tingassa Jon on perumassa häät, mutta kuinkas siinä sitten kävikään... (IMDb)


"White Night Wedding" (2008) on islantilainen elokuva, jonka on ohjannut Baltasar Kormákur. Katkeransuloinen komedia loputtomasta onnen ja rakkauden etsinnästä, joka näyttää lopulta löytyvän .. ainakin hetkeksi. (Wikipedia)

      *     *     *

Katsoin Baltasar Kormákurin "White Night Wedding" (2008) -elokuvan Ylen Areenaleffana. Sitä ei siis lähetetty TV:ssa vaan sen voi katsoa vain verkon kautta.

En tiedä, oliko se tahallista, mutta ohjaaja / käsikirjoittaja ei ollut tehnyt Jonista mitenkään erityisen sympaattista. Hän ei siis ollut, ainakin luulen niin, sellainen henkilö, johon oli tarkoitus samastua. Ja kun näin sanon, luultavasti suurin osa samastui häneen.

Hahmo oli aika ovelasti rakennettu ja luulen, että sen tarkoituksena oli kaivertaa katsojan, sanoisinko, sielua. Nähdä jotain ihmisten synkästä ja pimeästä puolesta.

Kiistatta kristitty Jon aiheutti vaimonsa kuoleman, mistä hän aiheesta tunsi huonoa omaatuntoa. Häntä ei kuitenkaan sen kummemmin kirkko kuin maalliset tuomioistuimet tuominneet tai edes epäilleet rikoksesta, mikä on tietysti sinänsä kiinnostavaa.

Filosofina (!) Mark tajusi, ettei kaikki ollut kohdallaan, mutta edes hänen omat idealistisen filosofian (Kant) työkalunsa eivät riittäneet setvimään hänen mutkikkaita moraalisia parisuhdeongelmia.

Ongelmat ratkesivat käytännössä ja toiminnallisesti, ja oikeastaan avainasemassa oli Markin nuori, puolet nuorempi vaimo Thora, joka oli tarinan näkijä- / parantajahahmo kuin jostain kaukaa Islannin muinaisesta menneisyydestä. Jumalainen nainen, paljon professorimiestään suurempi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti