keskiviikko 5. elokuuta 2015

Philip: "Verikivi" (2014)


Seth ja Conal MacGregor jatkavat Verikiven etsintää ihmisten maailmasta, mutta koti-ikävä ajaa heidät keijumaailmaan ja keskelle taisteluita.

Sillä aikaa ihmisten maailmassa varasteleva ihmispoika Jed ja keijutyttö Finn kohtaavat, eikä mikään enää ole kuin ennen. Jedin pikkuveli nousee mielenkiinnon keskipisteeksi, ja Jedillä on täysi työ tämän suojelemisessa.

Kahden maailman kohtaaminen synnyttää sotaa ja kuolemaa - erityisesti kun aivan lähipiiristä löytyy petturi. (Takakansi)

    *    *     *

Jostain rinnakkaistodellisuudesta lähtöisin olevat veljekset etsivät ihmisten maailmasta verikiveä. Heille on annettu 20 vuotta aikaa. Jos he eivät onnistu tehtävässään, heidän oma maailmansa kuolee ja sen mukana kaikki heidän rakkaansa. Näin heille on ainakin kerrottu.

Hahmojen voi ehkä ajatella löyhästi liittyvän kansanperinteeseen, jossa on myös ajatus toisesta todellisuudesta, jossa on haltioita ja monenlaisia muita ihmisenkaltaisia olioita tai haltioita. Seth ja Conal ovat keijukaisia, joihin Skotlannissa uskottiin; ja 1600-luvun Skotlanti on paikka, jossa nämä sethit vaeltavat kohdaten ihmisiä.

     *    *    *

Kirjan tarina on hieman hämärä, eikä lukijalle kovin tarkkaan hahmotu esimerkiksi keitä ovat keijujen kapinalliset, joita vastaan kuningatar Kate taistelee. Ilmeisesti joitain heimopäälliköitä, mutta niistä ei kerrota mitään.

Myös itse verikivi ei lopulta olekaan rinnakkaismaailmaa suojeleva punainen kivi (smaragdi) vaan toinen veljeksistä Seth, joka saa vasta aivan lopussa tietää olevansa heimonsa tai klaaninsa pelastava johtaja tms. Ja itseasiassa vastakkain näyttävät olevan Kate ja heimo, jolle hän on verikiven etsimistehtävän antanut. Hyvin outoa, mutta lopulta yksinkertaista.

Kuningatar Kate on selvästi valehdellut veljeksille, että heidän maailmansa tai sen oliot olisivat uhattuina. Lopulta kuitenkin kai käy niin - tätä ei kerrota -, että heidän oma maailmansa häviää ja keijut siirtyvät elämään kuolevaisina ihmisten maailmaan.

Ja se mistä käydään / käytiin taistelua on, kuka tulevaisuudessa alkaa johtaa niin keijuja kuin ihmisiä. Tämäkin kysymys jäi vielä täysin avoimeksi. Varmaa oli vain se, että Seth perheineen ja heimoineen onnistui säilyttämään henkensä.

     *     *      *

Ärsyttävää fantasiakirjoissa ja -maailmoissa on (myös tässä tapauksessa), niin kuin sotakirjoissakin, että ongelmat ratkaistaan verisesti asein ja väkivallalla. Ja maailma on ällöttävän mustavalkoinen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti