maanantai 24. elokuuta 2015

Rice: "Kuinka Prinsessa Ruusunen hurmataan" (2014)


"Kuinka Prinsessa Ruusunen hurmataan" (2014) kertoo prinsessa 'Ruususen tarinan' uudella sävyllä. Kirjan Ruusunen herätetään vähemmän viattomalla suukolla, ja palkinto prinssille on suotuisa: prinsessan täydellinen antautuminen…

'Ruusus'-satua päivittävän trilogian ensimmäinen osa tuo vanhaan satuun tihkuvaa himoa ja eroottista kaipuuta. Erotiikkaa lähestytään naisen näkökulmasta, naisen nautinnon kautta, eikä häpeämättömän sadomasokistinen kuvaus sorru liikaan väkivaltaisuuteen vaan pitäytyy ihastuttavassa viehkeydessä. (Takakansi)

     *     *      *

Ainakin suomalaisten lukijoiden hermot ovat olleet kovalla koetuksella, kun tätä kirjaa on luettu esim. 'Risingshadow' -sivuston perusteella arvioituna. Kirjaa ei ole voitu lukea loppuun.

Anne Ricen "Kuinka Prinsessa Ruusunen hurmataan" (2014) on kuin markiisi de Saden "Justinen" [1791] päivitys 2000 -luvulle. Ei siis mikään lastenkirja tai -satu eikä oikeastaan edes aikuisille. Jos suomalaiset lukijat olisivat jaksaneet lukea kirjan puolivälin jälkeenkin kirjaa, he olisivat huomanneet, että kirjan puolista on prinssi Alexin tarinaa. Ja hänen kohtalonsa ei juuri poikennut siitä, mikä oli Prinsessa Ruususella.

Kun kirjaa lukee, on pakko kysyä itseltään, mitä Anne Rice haluaa nykylukijalle kertoa Ranskan suuren (porvarillisen) vallankumouksen ja Venäjän (sosialistisen) vallankumouksen jälkeisestä demokratian ajasta?

Väittäisin, että hän vaivihkaa sanoo modernin yhteiskunnan kumousten karkeasti epäonnistuneen. Alistetun naisen rinnalle on tullut alistettu ja nöyryytetty mies. Siinä se vapaus, veljeys, ja tasa-arvo sekä yhdenvertaisuus lain edessä.

     *     *      *

Kirja on kammottavaa luettavaa, mutta niin ovat TV:n uutislähetykset ja lehtiuutisetkin päivästä toiseen.

Anne Ricen kuninkaalliset, hyvässä asemassa olevat ihmiset kohtelevat toisiaan ja muita hyvin huonosti. Silti he puhuvat kauniisti ja ystävällisesti. Ristiriita tekojen ja puheiden välillä ei voisi olla suurempi.

Ironisesti Rice on rakentanut tarinaansa kuninkaiden ja kuninkaallisten keskisen hierarkian. Prinsessa Ruusunen on hierarkin pohjalla, mikä tekee hänestä seksiorjan, ainakin joksikin määräämättömäksi ajaksi.

Kaikki alkaa siitä, kun prinssi tulee ja suutelee Prinsessa Ruususta - ja samalla raiskaa hänet.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti