keskiviikko 12. elokuuta 2015

Sánchez: "Fidel Castron salattu elämä" (2015)


Kuinka paljon Fidel Castron henkivartija tietää pomonsa elämästä? Paljon.

Juan Reinaldo Sanchez palkattiin 1977 Kuuban tuoreen presidentin Fidel Castron henkivartijatiimiin. Aitiopaikaltaan hän pääsi seuraamaan maailmanhistoriaan jääneen miehen arkea 17 vuoden ajan.

Työsuhteensa aikana Sanchez vietti enemmän aikaa Castron kuin perheensä kanssa ja piti päiväkirjaa diktaattorin kulissientakaisesta elämästä. Kirjan näyttämöt vaihtelevat salaisesta sissi- ja terroristijärjestöjen koulutusleiristä yksityisen paratiisisaaren rantaan. Maailmanhistoria sekoittuu yksilön historiaan – ja yksilön elämä maailmanhistoriaan.

Palveltuaan presidenttiä yli 15 vuotta Sanchez pettyi huolella varjellun julkisuuskuvan ja tosielämän räikeään epäsuhtaan ja toivoi pääsevänsä eläkkeelle kahta vuotta sovittua aiemmin. Castro suuttui, ja Sanchez joutui vankilaan. Vasta 12 vuoden kuluttua Sanchezin onnistui paeta Kuubasta Kaliforniaan, missä hän ryhtyi kirjoittamaan muistelmiaan vuonna 2008. (Atena Kustannus)

     *     *     *

Tällaiset juorukirjat legendaarisista hahmoista ovat aina kiinnostavia, sillä ketäpä ei kiinnostaisi päästä kurkistamaan kulissien taakse. Kirjassa Fidel Castron entinen henkivartija Juan Sánchez käy läpi niin Castron perhe- ja ihmissuhteet kuin sen millaiselta mies vaikutti henkivartijan silmin.

Elämä oli ylellistä niin kuin poliittisella eliitillä kaikkialla maailmassa, olivat he sitten yksinvaltiaita, oligarkkeja tai demokraatteja.

     *     *     *

Mitään suuria yllätyksiä kirja ei tarjoa, mutta paljon yksityiskohtia 17 vuoden ajalta, jolloin Juan Sánchez kuului Castron lähipiiriin. Kirja tekee Castrosta tavallisen kuolevaisen kaikkine mahdollisine inhimillisine heikkouksineen ja puutteineen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti