lauantai 15. elokuuta 2015

Schildt: "Noitametsä" (1985)


Runar Schildt saavutti varhain tunnustetun aseman suomenruotsalaisen novellin mestarina. Suomenkielisellä puolella häntä on luettu ja tunnettu vähemmän: tämä on ensimmäinen suomenkielinen valikoima Schildtin novelleja.

Schildt on kirjallisuutemme hienoimpia Helsingin-kuvaajia. Pääkaupungin elämä, sen yhteiskunnallinen jännitys ja eriarvoisuus luovat novelleihin monimielisesti ja levottomasti väreilevän pohjan. Novelleissa näkyy Schildtin kehitys nuorekkaan kepeästä ja pisteliäästä epäilystä alati tummeneviin tuntoihin, yksinäisyyteen ja ristiriitaan. Niissä on hienovaraista, tšehovilaisittain viritettyä ironiaa kaikkea itsekkyyttä ja piittaamattomuutta mutta myös omaa voimattomuutta kohtaan. Niminovelli ”Noitametsä”(1985)  on ankaran harhaton kuvaus kirjailijan työn katkeruudesta, häpeästä, tyhjyydestä ja piinasta – Schildtin omakuva? (Takakansi)

      *     *     *

"Noitametsän" (1985) 9 novellia ovat tarkkoja ajankuvia 1910- ja 1920-lukujen vaihteesta. Niminovelli 'Noitametsä' kuvaa nuoren kaupunkilaisen kirjailijan Jakob Casimirin kesää yläluokkaisen enonsa ja tätiensä luona maalla.

Kesään kuuluu lomaromanssi häntä vanhemman, naimisissa olevan Veronican kanssa, josta Jakob fantasioi, mikä huipentuu siihen, että hän kirjoittaa naiselle kirjeen, missä hän tunnustaa rakkautensa.

Veronica on kuitenkin lähdössä miehensä Henrikin kanssa maasta Itävaltaan Wieniin. Novellin lopulla tulee esiin, että Suomessa sisällissota tekee tuloaan, mutta miehen ajatukset ovat aivan muualla.

Jakob Casimirin kesäsuunnitelmana on ollut kirjoittaa romaaninsa loppuun maalla, mitä hän ei ole kuitenkaan saanut tehtyä vaan hän on jumittunut 7 lukuun. Muutama tunneryöppyinen viikko saa hänet kuitenkin käyntiin, eikä hän selvästikään pitkän aikaa harmittele Veronican lähtöä.

Novellin nimi 'Noitametsä' selvästi viittaa metsäiseen paikkaan Koistulaan, jossa Veronica asuu järven rannalla ja jonne Jakob meloo päivittäin. Veronican mies Henrik rilluttelee ja tekee kauppoja kaupungissa, ja on jättänyt kauniin vaimonsa yksin maaseudun rauhaan, mikä ei Veronicaa kuitenkaan tunnu harmittavan tai huolettavan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti