sunnuntai 2. elokuuta 2015

TYHJÄ PAPERI KERTOO. Osa 481: "Onko Fidel Castro Latinalaisen Amerikan pyhimys?"


Motto:

[Fidel Castro:] “The United States will come to talk to us when it has a black president and the world has a Latin American Pope.” With President Obama and the Argentina born Pope, the stars seem to have aligned. 
(Shane D. Williams 23.7.2015)

Ernest Hemingway ja Fidel Castro
Maailmalla on kiertänyt huhuja Kuuban johtajasta Fidel Castrosta maan sosialistisesta vallankumouksesta lähtien. Hänet on mediassa mm.  julistettu useaan kertaan kuolleeksi, mutta aina Castro on ilmestynyt pitkienkin taukojen jälkeen TV-kameroiden eteen.

Viimeisin huhu arvattavasti liittyy USA:n ja Kuuban suhteiden nopeaan ja yllättävään lämpenemiseen.

     *     *      *

Anekdootista tekee kiinnostavan se, ettei ole täyttä varmuutta pitääkö se paikkansa vai ei. Urbaanilegendoja arvioiva Snopes.com -sivusto pitää tällä hetkellä väitettä vääränä. Castron sarkastiseen puhetyyliin toisaalta sopisi hyvin väitetyn kaltainen sutkautus vuoden 1973 lehdistötiaisuudessa, jonka The Guardian -lehti kertoo totena.

Mitä Fidel Castro sitten kansainvälisessä lehdistökonferenssissa maailman lehdistölle? Hän sanoi, että "Yhdysvallat ei älä keskustella kanssamme ennen kuin maalla on musta presidentti ja paavi on Latinalaisesta Amerikasta."

1970-luvulla yhtään paavia ei ollut vielä tullut Amerikan mantereelta, mihin Castron sarkasmi perustui. Ja vielä epätodennäköisempää oli, että USA saisi joskus mustan presidentin.

     *     *     *

Katolisen kirkon ja sosialistisen Kuuban välinen suhde on sikäli erikoinen, että ei olisi mahdotonta, että jossain vaiheessa täysin ateistinen Fidel Castro jopa julistettaisiin kirkon ensimmäiseksi ateistiseksi pyhimykseksi.

Castron arvostus kirkon piirissä Latinalaisessa Amerikassa on hyvin suuri, ja tietyllä tavalla Castroa voi pitää tänä päivänä jo pyhimyksenä, vaikka Vatikaani ei häntä ole tunnustanutkaan, sillä suuri osa kirkon pyhimyksistä on kansan ja köyhien itsensä pyhimyksenä pitämiä ja pyhimyksiksi julistamia pyhimyksiä.

Linkki:

Rod Dreher. Is Fidel Castro A Prophet of Almighty God. The American Conservative 6.8.2014

Prophet Fidel Castro. Snopes.com 27.7.2015

Shane D.Williams. US-Cuba Normalizing Relations - Fidel Castro Now A Prophet. The Guardian 23.7.2015

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti