maanantai 3. elokuuta 2015

TYHJÄ PAPERI KERTOO. Osa 483: "Yksi banaani, kaksi banaania ja muuta sen sellaista"


Motto:

Two elderly widows who frequented Lar's Fruit and Vegetable Market in St. John's, Newfoundland, arrived for their weekly shopping trip. One woman ordered a bunch of firm bananas; the other ordered only one and was miffed when the proprietor didn't offer her a bag in which to carry it home. "But ma'am," he protested, "one banana? Who orders one banana if they don't intend to eat it now?" The woman flushed furiously, demanded her bag, and slammed of the store. The fruit vendor looked at he companion in puzzlement. "Well," says the other woman, "Elsie's not been widow that long." (One banana, two bananas in Genge 2010, 4)


'Yksi banaani, kaksi banaania' on perinteinen nykytarina eli urbaanilegenda, ja jos se olisi kerrottu jossain pikkukaupungissa Suomessa esimerkiksi Pietarsaaressa, se voisi olla vaikkapa tällainen:

Kaksi nuorta naista, taideopiskelijoita, menivät paikalliseen S-markettiin pääsiäisen aikaan ruokaostoksille muutamia vuosia sitten. Koska oli kevät rahaa oli vähän. Raha oli kulunut talven aikana tupakkaan ja alkoholiin ym. Kummankin naisen kauppakorissa ei ollut kuin olutta ja banaaneja. Toisella oli nippu banaaneja ja olut, toisella banaani ja sixback.

Kassalla Cecilia halusi ainoalle banaanijötikälleen pussin. Kassalla istunut mies katsoi naista pitkään ja sanoi, että "Mutta neiti, vain yksi banaani - ja sille pussi. Tätä ei usko erkkikään." Viivi suuttui miehelle ja sanoi naama punaisena: "Pussi tänne!" sieppasi pussin miehen kädestä ja lähti vihaisena ulos.

Toinen nainen kohautti olkapäitään ja sanoi, että "Cecilia on vielä sinkku ja..."

     *     *     *

Ai, miksikö kaivoin tällaisen stoorin esiin. Oikeastaan se putkahti esiin, kun eilen selailin Gengen kirjaa.

'Kysy kirjastonhoitajalta' -palveluun tulee hyvin harvakseltaan kysymyksiä nykytarinoista, mutta joitain kuitenkin. Kahdesta tarinasta tai niiden varianteista oli tullut kaksikin kysymystä viimeisen 10 vuoden aikana, mikä on hieman erikoista, koska muutoin kysymyksiä on - niin kuin sanoin - vähän.

Toinen on ollut alunperin anekdootti, jonka alkuperä vuosien varrella unohtui. Toinen puolestaan on tuttu, kauan maailmalla kiertänyt tarina 'Lastenhoitajasta (ja yläkerran miehestä)'.

Toista tarinaa käsittelin muutama päivä sitten kirjoituksessa 'Herra poltti huoneensa'.  Tarinassa mainittu uutisotsikko on lähtöisin Eetu Salinin käsistä, mitä en maininnut. Ja tieto on saatu hänen elämänkertakirjastaan.

     *     *     *

Toinen tarinoista on ollut palstalla vuosina 2011 ja 2014 eli kyse on varsin tuoreista tapauksista. Toinen 'Kysy kirjastonhoitajalta' -palstan kysyjistä oli nähnyt elokuvan, johon tarina oli upotettu - ja hän kysyi, oliko kyse urbaanilegendasta. Ja olihan siinä kyse juuri siitä. Valitettavasti elokuvan nimeä ei mainittu.

Jälkimmäinen kysyjä on ilmeisesti lukenut tarinan jostain. Kyse on hieman alkuperäisestä tarinasta poikkeavasta, mutta kansainvälisestikin tutusta variantista, jossa lastenhuoneessa on klovni / pelle, joka uhkaa lapsia ja lapsenvahtia. Tarina päättyy siihen, että vanhemmat löytävät sekä lapset että kaitsijan kuolleina kotoaan. Kaikki variantit eivät ole yhtä verisiä. - Tarina on silkkaa legendaa, vaikka se pohjautuu todelliseen tapahtumaan.

Linkki:

Ngaire E. Genge. Urban Legends: The As-Complete-As-One-Could-Be Guide to Modern Myths. 2010

The Babysitter and Man Upstairs. Wikipedia

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti