torstai 6. elokuuta 2015

TYHJÄ PAPERI KERTOO. Osa 485: "Onko Suomi muuttumassa banaanivaltioksi?"


Motto:

"Suomi on muuttumassa banaanivaltioksi, jossa kaivosteollisuutta pyörittävät ulkomaiset yritykset ja Venäjä sanelee energiapolitiikkaa." (ruotsalainen ohjaaja-opiskelija Håkan Berthas)

Olen pari päivää pyörittänyt samaa 'banaanivaltio' -termiä, kun olen lukenut ja kuunnellut uutisia Talvivaaran kaivoksesta ja Fennovoiman -ydinvoimalahankkeesta. Niin, ja tietysti käsittämättömästä varustautumisesta mm. vihreiden miesten tulemiseen Ahvenanmaalle. Eilen iltauutisissa kerrottiin 100 uuden panssarivaunun hankinnasta. Tänään Haudataan Fennovoima -tapahtuma ja mielenosoitus toivat esiin mitä kansalaisjärjestöt ajattelevat näistä asioista.

Kohta puuttuu enää sota, missä panssareita ym. kalustoa voisi käyttää ja sotahulluja Suomessa on riittänyt aina Ruotsi(-Suome)n suurvalta-ajoista, hakkapeliitoista lähtien. Ja ne jotka eivät halua sotaa, joko lähtevät sotaan tai itkevät ja lähtevät. Ne joilla on varaa siirtävät omaisuutensa ennen sotaa johonkin toiseen banaanivaltioon, missä ei tarvitse maksaa veroja satojen tuhansien eurojen (vuorineuvos)eläkkeistä ym. tuloista.

Ehkä asiassa on jotain perää... Siis siinä että Suomi alkaa täyttää banaanivaltion tunnusmerkit yhä paremmin. Kun listaan lisää sen, että rikkaat sen kun rikastuvat ja köyhät köyhtyvät - ja köyhiä kyykytetään yhä enemmän, konsepti alkaa olla valmis.

Kenties on palattava ajassa ikiaikaiseen asetelmaan - aikaan ennen kansallisvaltiota. Suomalaiset eivät kansana tarvitse nykymuotoista tasavaltaa mihinkään, mihinkään sellaiseen, mitä ei voisi muulla tavoin hoitaa kuin valtion koneistojen avulla.

JATKUU...

Linkki:

'The Admiral' in Cabbages and Kings by O. Henry. Project Gutenberg

Banana republic. Wikipedia

Banana republic. Urban dictionary

Opiskelija teki elokuvan (Sisu Meltdown -dokumenttielokuva). Helsingin Sanomat 5.8.2015

Where did banana republics get their name? The Economist 21.11.2013

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti