perjantai 7. elokuuta 2015

TYHJÄ PAPERI KERTOO. Osa 486: "Sininen kuu - Blue moon"


Motto:

"Blue Moon
you saw me standing alone
without a dream in my heart
without a love of my own." (Elvis Presley, Blue Moon)

Sivustoilla joissa kerrotaan nykytarinoista on viikon sisällä kerrottu myös 'Sinisen kuun' alkuperästä. Mielenkiintoiseksi asian tekee se, että suurin osa sanan tai ilmaisun merkityksistä on hyvin uusia.

Samana iltana, kun tiesin että on 'Sininen kuu', olin kuutamouinnilla Katumajärven yleisellä uimarannalla, jonka vieressä asun. Päivä oli viikko sitten perjantaina. Uidessani välillä vilkaisin taivaalle.

- Sininen kuu? Tasan tarkkaan ei kovin sininen...

En miettinyt asiaa sen pidempään ennen kuin viikolla sattumalta luin Philip Hiscockin artikkelin aiheesta. Olin mennyt, sanoisinko, pienimuotoisen tarinan suhteen vipuun niin kuin monet muutkin. Olin todella kuvitellut, että kyse oli jostain ikivanhasta ilmaisusta, mutta näin ei ollutkaan. Ainakaan kirjallisten lähteiden perusteella.

     *     *     *

'Sininen kuu' on esiintynyt ensimmäistä kertaa kirjallisuudessa tai käsikirjoituksessa 1500-luvulla, minkä jälkeen sitä käytettiin aivan tietyssä merkityksessä viittaamaan hyvin epätodennäköiseen tapahtumaan, mistä ei ole kaiken lisäksi mitään todisteita tyyliin "ja lehmät lentää..."

Ajatuksena tietysti oli, että kuu ei ollut koskaan (ollut) sininen tai kirjoittaja ei ollut nähnyt sitä sellaisena.

     *     *     *

Kun kuu sitten modernina aikana tietyissä tilanteissa olikin sininen, 'Sininen kuu' sai lisämerkityksiä. Kun Indonesian Krakatau -tulivuori vuonna 1883 purkautui itse asiassa 2 vuoden ajan kuu näytti ympäri Maapalloa siniseltä. Metsäpalot eri puolilla Maapalloa - myös Suomessa - saavat kuun näyttämään toisinaan siniseltä.

Kalendaarinen merkitys, josta viime viikkoina on puhuttu, viittaa 'Sinisen kuun' toiseen merkitykseen, joka on hyvin nuori ja on ollut käytössä vasta noin 25 vuotta.

Kun saman kuukauden aikana on kaksi täysikuuta, jälkimmäistä sanotaan 'Siniseksi kuuksi'. Tällainen kuutamo oli edellisen kerran siis 31.7. ja seuraavan kerran vastaavanlainen kuutamo on vasta 31.1.2018, joten ilmiö ei ole yleisyydestään huolimatta kovin tavallinen.

     *     *     *

Eilenkään kuu ei näyttänyt siniseltä, vaikka auringonlaskun aikaan itäinen taivas sinersikin ja läntinen taivas, jossa aurinko oli, oli kauniin punainen ja aina vain punaisempi, mitä alempaa horisontista aurinko viimeiset säteet tulivat.

Koppolan vuoren takaa pilkotti taivaalla myös jonkin verran tummia myrskypilviä, joiden sisällä salamoi. Enpä ollut tällaistakaan ilmiötä nähnyt aiemmin. Salamat näkyivät selkeästi pilvien läpi, mutta mitään ääntä ei kuulunut, koska pilvet olivat niin kaukana paikasta, jossa olin.

Linkki:

Blue moon. Wikipedia

Folklore of "the Blue Moon" by Hiscock. International Planetarium Society

Once in a Blue Moon by Philip Hiscock. Sky & Telescope

What exactly is is Blue Moon by David Emery. About.com

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti