sunnuntai 9. elokuuta 2015

TYHJÄ PAPERI KERTOO. Osa 487: "Uusi Testamentti on (väärinymmärrettyjen) tarinoiden kokoelma"


Jotain tällaista kirjaa olen odottanutkin kuin on David A. Cocteaun "Urban legends of the New Testament" (2015), sillä niin "Raamatun" (313) 'Vanha testamentti' kuin 'Uusi testamenttikin' ovat täynnä koukuttavia legendoja. Ja viimeistään 2010 -luvulla on aika purkaa koko pommi osiin ja tehdä vaarattomaksi. - Tosin tässä tapauksessa taka-ajatuksena on, että tarinoiden takaa löytyvät myös oikeat tulkinnat, todellinen jumalan sana. Näinhän ei tietysti ole, sillä kaikki on yhtäkaikki keksittyä!

Jos jotain tarinaa on vuosisadat luettu tietyllä tavalla 'väärin', se on tietysti totuus - jos sellaisesta tarinoiden kohdalla voi edes puhua -, totuus niille, jotka ovat lukeneet tarinan tavallaan.

Kirjan otsikko ja takakansi kuvaavat hyvin tilannetta. Kohteena on 40 yleisintä urbaania legendaa, joita maailmalla kiertää. Siis yleisintä... Ja vähemmän yleisiä on varovastikin arvaten monta kertaa enemmän. Eli mitä voimme sanoa tästä realistisesta romaanityyppisestä kirjasta?

      *     *     *

Folkloristit ovat pystyneet osoittamaan mm., että jotkut 1900-luvulla kiertäneet nykytarinat tai urbaanilegendat ovat löydettävissä jo "Raamatun" tarinoista, mikä ei tietysti ole mikään ihme. Hyviä tarinoita kloonataan aina kun on mahdollista sopiviin tilanteisiin uudelleen kerrottaviksi. Ja niin kuin aina legendojen kohdalla, ne kerrotaan totena, ja totta tarinat ovat niille jotka niihin sokeasti uskovat.

Ja jostain tarinat ovat "Raamattuunkin" tulleet. Vaikkapa tarina 'Vedenpaisumuksesta' löytyy vanhimmista tunnetusta kirjasta "Gilgamesista" (3000 eaa), ja se on lähes kaikkien kansojen kansanperinteessä, mikä viittaa siihen, että jokin tapahtuma sen on synnyttänyt. Nykyinen populaarikulttuuri hyödyntää tarinaa tehokkaasti esimerkiksi katastrofielokuvissa.

Linkki:

David A. Croteau. 2015. "Urban legends of the New Testament. 40 common misconceptions"

Did the Bible copy some of its stories from other religious myths and legends? gotQuestions.org

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti