maanantai 10. elokuuta 2015

TYHJÄ PAPERI KERTOO. Osa 488: "Käärme vessanpöntössä eli Onko niin, ettei tarina enää ole urbaanilegenda kun siitä on tullut totta?"


Sosiaalisessa mediassa mm. Twitterissä aina silloin tällöin kerrotaan tarinasta, joka on moneen kertaan paljastettu fiktioksi, sepitetyksi tarinaksi. Mutta sitten tapahtuu jotain: kuvitelma muuttuukin todeksi! Mistä oikein on kyse ja mitä siitä pitäisi ajatella?

Tuhanteen ja taas tuhanteen kertaan kerrotut paikkansapitämättömät tarinat eivät tietysti kerralla muutu todeksi siksi, että jokin väite yhden (1)  tai edes kaksi kertaa osoittautuu jossain paikkansapitäväksi. Olennaistahan on yhteys, konteksti, jossa tarina kerrotaan. Pitääkö se paikkansa kerrotussa tapauksessa ja mitä on tarkalleen ottaen tapahtunut. Ja ennen muuta lähteekö tarina leviämään kulovalkean tavoin kaikkialle, aivan kuin joka paikassa - tässä tapauksessa - kuhisisi käärmeitä.

     *     *     *

Tämä tosi tapaus tapahtui Pohjois-Teksasissa sijaitsevassa Archerin maakuntamuseossa, jonka vessanpöntöstä löytyi 2 metriä pitkä käärme. Museon työntekijä Mary Ann Levy oli avaamassa museota sunnuntaina kesäkuun lopulla, kun hän löysi vessasta kalkkarokäärmeen.

Seriffin sijainen Tina Robertson oli valvomassa viereisellä oikeustalolla ryhmää siirrettäviä vankeja, ja hän sattui tietämään, miten käärmeitä käsitellään. Matelija pantiin laatikkoon ja toimitettiin käärmeenkasvattajalle 100 mailin päähän.

Miten käärme oli päätynyt museon vessanpönttöön, sitä uutinen ei kerro. Käärme oli tuskin luikerrellut sinne itsestään tai uinut pitkin viemärijohtoa vaan joku oli - luultavasti tuntien tarinan - pannut sen sinne varta vasten ihmisten ihmeteltäväksi.

Linkki:

Kaley O'Kelley ‏(@kaleyokelley). Twitter 30. 6.2015:
"No longer an #urbanlegend--  Snake Found In Toilet At North Texas Museum « CBS Dallas / Fort Worth http://cbsloc.al/1g8pMhU"

Snake Found In Toilet At North Texas Museum. CBS DFW 30.6.2015

Snakes in the toilet. Encyclopedia of the Unusual and Unexplained

Toilet snake attack: urban legend comes true? Keskusteluryhmä 18.2.2009. Snopes.com

Topic: Man Lifts Toilet Lid, Out Pops Python. Keskusteluryhmä 28.2.2005. Snopes.com

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti