torstai 13. elokuuta 2015

TYHJÄ PAPERI KERTOO. Osa 491: "Netin myyttinen hahmo - Slender Man"


Motto:

"I am deeply saddened by the tragedy in Wisconsin and my heart goes out to the families of those affected by this terrible act." (Victor Surge alias Eric Knudsen 4.6.2014)

Motto liittyy 3.6.2014 sattuneeseen tapaukseen jossa kaksi teini-ikäistä tyttöä yritti tappaa kolmannen tytön Waukeshan kaupungissa USA:n Wisconsinissa. Tytöt leimasivat syntipukiksi nettisivustoilta löytämänsä miehen, jota kutsutaan Slender Maniksi.

Slender Man -hahmon oli vuonna 2009 luonut internetin 'Something Awful' -keskustelufoorumilla Eric Knudsen nimimerkillä Victor Surge. Kyse oli alun perin kahdesta photoshopatusta kuvasta, joilla hän osallistui foorumin kuvakilpailuun.

Jostain syystä Slender Man sai siivet alleen ja se levisi nopeasti ympäri internetiä muihin medioihin. Siitä tuli hetkessä osa 2000-luvun digilorea ja populaarikulttuuria.

     *     *     *

Hämmästyttäväksi hahmon ja sen ympärille rakennetut tarinat tekee se, että kaikki syntyi kuin tyhjästä. Kuka tai mikä Slender Man on ja mikä yhdistää hahmoon liitettyjä tarinoita?

Slender Man on pitkä jopa 2,5 metriä pitkä mies (tai nainen?), jolla on musta puku ja kravatti. Hän on kasvoton ja hänen kätensä ovat pitkät, joilla hän voi helposti tarttua uhriinsa. Slender Man liikkuu lähinnä metsissä ja puistossa ja hän vaanii ihmisiä, lähinnä lapsia / nuoria / nuoria aikuisia. Hän ei tiettävästi ole kuitenkaan tehnyt kelleen mitään, mutta silti häntä pelätään.

Erikoista olennossa on se, että se saattaa ilmestyä yleensä puun takaa esiin milloin tahansa. Valokuvissa tai videoilla - kun niitä katsotaan jälkikäteen -, saattaa vilahtaa outo hahmo, joka tunnistetaan Slender Maniksi.

     *     *     *

Professori Shira Chess näkee mm. tässä digiloren ilmiössä yhtymäkohtia vanhaan kansanperinteeseen. Hahmona Slender Man muistuttaa keijuja, maahisia ja menninkäisiä. Taruolentojen kanssa on vaikea päästää tekemisiin ja niiden toiminnan motiiveista ei aina tiedä. Lisäksi esimerkiksi maahiset saattavat siepata lapsia (ja vaihtaa niitä omiin lapsiinsa). Lapsien ei tulisikaan liikkua yksin metsässä ja metsänpeitossa.

Eri maiden kansanperinteessa (Romania, Saksa) on Slender Mania muistuttavia hahmoja, joten mistään aivan uudesta innovaatiosta ei ole kyse. Eric Knudsen viittaa moderniin kauhukirjallisuuteen (H.P. Lovecraft, Stephen King), mistä hän sai vaikutteita luodessaan piirroshahmonsa.

     *     *     *

Slender Man löysi vuonna 2012 tiensä myös pelimaailmaan, missä hahmo on saatu pelottavalla tavalla elämään. Monien ihmisten mielissä hahmosta on tullut yhä todellisempi ja elävämpi. Ja vaikka pelaajat tietävät Slender Manin olevan keksitty, monet ajattelevat, että tällainen hahmo on sen todentuntuisuuden takia yhä mahdollisempi myös reaalitodellisuudessa netin ulkopuolella. 

Linkki:

MP Horror ‏(@HorrorMP). Twitter 13.08.2015: Are These Super Creepy #SlenderMan Sightings Real?! http://buff.ly/1DJOS1a   #CreepyPasta #Horror #UrbanLegend 

Mo (‏@M0lyP0ly). Twitter  28. 07.2015:
Slenderman painting 👌🏻 #slenderman #scary #urbanlegend #painting #art #artist #slendy https://instagram.com/p/5seKxtpANN/ 

David Dinsley (‏@David_Dinsley). Twitter  08.06.2015:
Coming very soon! Dave dispels the urban legend of the Slenderman! #slenderman #urbanlegend… https://instagram.com/p/3rkSu3m2t8/ 

Bitmogade Videogames (‏@Bitmogade). Twitter  11.02.2015:
Tomorrow we publish more #ANDROIDGAMES,#slenderman by @Bitmogade.
Our second game based on an #urbanlegend .#indiedev 


Victor Surge, Slender Man Creator: 5 Fast Facts You Need to Know By Shannon Walsh. Heavy.com 17.3.2015

Slender Man. Wikipedia

Slender Man pranks Toronto. YouTube 03.08.2013

Victor Surge. Wikia

Creepypasta. Urban dictionary

Let's Play - Slender (Slenderman Video Game) + NEWEST Download Link (V.0.9.7). YouTube

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti