perjantai 14. elokuuta 2015

TYHJÄ PAPERI KERTOO. Osa 492: "Kun tulin ulos maailmaan, mitä putosikaan keskelle Faron kylän tupakka- ja puuvillapeltoja"


Motto:

"Lieutetant, we found the arm switch. It's on arm." (Lieutenant Jack Revelle, 2013)

Tammikuun 23. päivänä 1961. B52-pommikone nousi ilmaan Seymour Johnsonin lentotukikohdasta Goldsborossa Pohjois-Carolinassa. Koneen oli tarkoitus tankata ilmassa. Sen viereen tulleesta koneesta kuitenkin huomattiin, että pommikoneen siivessä oli murtuma. Tankkaus keskeytettiin ja kone yritti laskeutua takaisin lentokentälle, josta se oli lähtenyt.

Mitään ei kuitenkaan ollut tehtävissä. Kone repesi kahtia ja putosi alas, osa miehistöstä pelastautui laskuvarjoilla ja heittoistuimilla.

Kaksi 4 megatonnin Mark 30 -pommia irtosivat noin 1/2 kilometrin korkeudessa ja putosivat Faron kylään 19 kilometrin päähän Goldsboron pikkukaupungista. Toinen pommeista jäi kiinni puuhun ja sen vauhtia hiljensi laskuvarjo. Toinen pommi putosi kuin kivi maahan ja upposi 6 metrin syvyyteen. Samalla sen laukaisumekanismi aktivoitui ja vain viallinen viimeinen kytkin esti 250 kertaa Hiroshiman pommia voimakkaampaa pommia räjähtämästä keskellä USA:ta.

     *    *     *

Niin paljon kun ydinsodan uhkasta on maailmalla varsinkin ns. Kylmän sodan aikana 1950- ja 1960-luvuilla kiertänyt tarinoita, todellisuus näyttää olevan tässäkin tapauksessa tarua ihmeellisempi.

Faroon pudonnut pommi ei ole ainutlaatuinen ja tutkiva toimittaja Eric Schlosser on kirjassaan "Command and control" (2013) kertonut lukuisista samankaltaisista tapauksista ympäri maailmaa mm. Espanjassa.

Epämiellyttäviksi monet tapaukset kuten Goldsboron tapauksen tekee se, että pommi on jätetty niille sijoilleen. Davisin perhe jonka tilalle pommi putosi sai vahingosta $ 1000 dollarin korvauksen, mutta mitään muuta asialle ei ole tehty. Se on ollut hautaantueena Nahuntan suolle aina tähän päivään asti.

     *     *      *

Samaan aikaan kun Schlosserin kirja vuonna 2013 tuli julkisuuteen, USA:ssa alkoi kiertää huhu siitä, että presidentti Barack O'Bama erotti joukon keskeisiä kenraaleita, jotka halusivat räjäyttää vedenalaisen ydinpommin. - Asiassa saattaa olla totta toinen puoli, sillä ainakin yksi vetypommeista on todellakin uponnut mereen, ja sille ehkä tarvitsisi tehdä jotain...

Linkki:

Näin lähellä se oli - kaksi ydinpommia oli tuhota Pohjois-Carolinan osavaltion vuonna 1961. Ilta-Sanomat 13.6.2014

Maria Pettersson. Sir, kadotin vahingossa ydinpommin – Ihmiskunta on tunaroinut vaarallisesti lukuisia kertoja Ydinpommit ovat sulaneet, palaneet ja kadonneet vahingossa. On ihme, ettei ihmiskunta ole  tuhonnut itseään ydinaseella – vielä. Helsingin Sanomat / Ulkomaat 13.8.2015

Disclosure News ‏(@disclosuretweet). Twitter  13.6. 2014:
#Atomic #Bomb Nearly Wiped out #NorthCarolina http://goo.gl/zS0tS2 

DaniseCodekas Writer ‏(@DaniseCodekas). Twitter  12.6.2014:
Atom #bomb came close to detonating over #NorthCarolina in #1961 
http://fxn.ws/TOhVLk  #DOD @UN @BlameBigGovt @atomiumcamden #Ecology

James-Bond-of-Iraq ‏(@jesusofiraq). Twitter  11.6.2014:
#Nuclear #bomb nearly detonated after falling on #USA #NorthCarolina – declassified report http://rt.com/usa/165364-nuclear-bomb-near-detonated-carolina/#.U5iuRkup0pM.twitter …

Atomic Bomb Nearly Wiped out North Carolina. LewRockwell.com 13.6.2014

Nuclear bomb nearly detonated after falling on North Carolina – declassified report. RT Question more 12.6.2014
"These details are just the latest to surface about the incident, which was first revealed  by nuclear weapons expert Eric Schlosser last year in a book titled, 'Command and Control'."

Atom bomb over North Carolina came close to detonating in 1961 crash, documents say. By Edmund DeMarche. Fox News / Military 11.6.2014

1961 Goldsboro B-52 crash. Wikipedia

US nearly detonated atomic bomb over North Carolina – secret document. By Ed Pilkington.
TheGuardian.com 20.0.2013

US atomic bomb detonation avoided by 'the slightest margin of chance'. Newly released video confirms near-disaster over North Carolina in 1961 avoided by safety switch known to be defective. By Ed Pilkington. TheGuardian.com 20.9.2013

Rapid fire. Snopes. com

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti