maanantai 17. elokuuta 2015

TYHJÄ PAPERI KERTOO. Osa 494: "Myyttinen Pohjois-Korea uhkaa nyt ydinaseella"


Motto:

"Such large-scale joint military exercises... are little short of a declaration of a war." (Digital Journal)

     *     *     *

Luin päivän Ilta-Sanomia sillä silmällä, että poimin sieltä toistamiseen uutisen, jossa on selvästi urbaanilegendan aineksia. Tällainen uutinen oli tällä kertaa Elisa Rimailan kirjoittama "Pohjois-Korea uhkaa USA:ta".

Rauhanaktivisteja Etelä-Koreassa
Yhtä hyvin asetelmaa voi katsoa aivan vastakkaisesta näkökulmasta Pohjois-Korean kannalta. Etelä-Korean ja USA:n yhteiset sotaharjoitukset, joista artikkeli kertoo, ovat juuri tällä hetkellä välitön uhka Pohjois-Korealle.

Vuoden 2006 jälkeen Pohjois-Korea on kehittänyt omaa ydinasetta ja ohjusteknologiaa niin kuin hyvin tiedetään, mutta kukaan tuskin vakavissaan uskoo sen olevan uhka kelleen (kaikkein  vähiten USA:lle), eikä sitä artikkelissa väitetäkään. Sen sijaan yltiöpäinen Kim Jong-un saattaa äärimmilleen provosoituna tehdä jotain harkitsematonta, mitä USA kenties odottaakin, jotta voisi esimerkiksi miehittää alueen yhdessä Etelä-Korean kanssa.

Vuodenvaihteessa Barack Obama päätti (executive order) vahvistaa Pohjois-Koreaa vastaan kohdistamiaan pakotteita, mistä syntyy vaikutelma, että uhka otetaan kuitenkin todellisena. Ehkä Pohjois-Korea sittenkin pystyy lähettämään yhden (1) ydinkärjellä varustetun ohjuksen kohti USA:a. Tai jotain vielä pahempaa (mitä se sitten onkaan). Sitä paitsi USA:ssa ovat jälleen tulossa presidentinvaalit.

      *      *      *

Pohjois-Korean suuret johtavat Kim Il-sungista lähtien ovat olleet 1940-luvulta lähtien toistuvien tarinoiden ja legendojen kohteena, joista suurin osa ei länsimaisin silmin ja korvin tuntunut kovin uskottavilta. Ehkä syynä on ollut myös se, miten näitä juttuja on meille kerrottu. Sisältäpäin katsottuna asiat näyttävät aina hieman toisenlaiselta.

Köyhä ja suljettu idässä sijaitseva valtio omalaatuisine kulttuureineen ja poliitikkoineen itsessään ruokkii mitä ihmeellisimpiä tosia ja epätosia käsityksiä. Päällisin puolin Pohjois-Korea näyttää hyvin erilaiselta maalta kuin esimerkiksi Suomi on, mutta maat monella tavalla muistuttavat toisiaan.

Kummassakin ovat olleet omat vahvat johtajansa, läheinen suhde suureen naapuriin ja poikkeuksellisen vahva väkisin ylläpidetty yhteinäiskulttuuri. Ja molempien maiden eliitillä on käsittämätön tarve mahtailla maailmalla, vaikka siihen ei useinkaan ole paljon aihetta.

       *     *     *

Viime päivinä yhä useammin on tullut mieleeni, että en ihmettelisi, että seuraava uutispommi olisi samanlainen kuin Pohjois-Koreassa aikoinaan. Suomeen, maanalaisiin luoliin on kenties sijoitettu erittäin salaisia taktisia ydinaseita, joita poliittinen eliitti ei koskaan myöntäisi muuta kuin äärimmäisen pakon edessä...

Linkki:

Hector (‏@Jobs4UinCRM). Twitter  16.2.2015:
in case anyone wants to read some #ScienceFiction http://www.theguardian.com/world/2015/feb/16/north-korea-kim-jong-il-birthday?CMP=share_btn_tw … the #Legend of #Kimjongil and #NorthKorea... boy oh boy!

Felix Abt (‏@felixabt). Twitter  13.7.2014:
The Biggest #Myth About #NorthKorea: "prepared to immolate Peninsula in a blaze of glory at first hint of conflict"  http://nationalinterest.org/feature/the-biggest-myth-about-north-korea-13290 …

Elisa Rimaila. Pohjois-Korea uhkaa USA:ta nyt hyökkäyksellä sen omalla maaperällä. Ilta-Sanomat / Ulkomaat 17.8.2015

Pohjois-Korea. Wikipedia

The Biggest Myth about North Korea. By Hannah Sun Van Jackson, The National Interest 9.7.2015

North Korea's Kim dynasty: the making of a personality cult. TheGuardian.com 16.2.2015

North Korea: The Myth of Maxed-Out Sanctions. By Joshua Stanton. Fletcher Security Review 21.1.2015

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti