tiistai 18. elokuuta 2015

TYHJÄ PAPERI KERTOO. Osa 495: "Tautiset ulkomaat eli monikulttuurista viestintää"


Ilta-Sanomien ulkomaan uutisten joukossa oli tänään useita juttuja, joista olisi voinut lähteä liikkeelle ja pohtia niitä.

Kiinnostavin oli kuitenkin jo useita päiviä huhuna sosiaalisessa mediassa kiertänyt tarina aivokalvontulehduksen leviämisestä kansainvälisellä partiolaisleirillä Japanissa. Erityisesti ruotsalaiset eilisen päivän TV:n iltauutisten mukaan ovat olleet huolissaan sairastumisista, ja vakavasta sairaudesta toki onkin kyse.

Jostain ihmeen syystä uutinen pääsi julkisuuteen vasta eilen, vaikka aivokalvontulehduksesta kerrottiin sosiaalisessa mediassa jo viime perjantaina. Oli niin tai näin tapauksia ei uutisen mukaan ole ollut montaa, ehkä vain 1-2 sairastunutta. Ruotsista partiolaisia oli mukana 1 900 ja Suomesta 1 000 ihmistä.

Leirillä oli 30 000 partiolaista 28.7.-8.8.
Jos sairaustapaus olisi tullut esiin suomalaisella / ruotsalaisella leirillä, mitään kohua tuskin olisi syntynyt. Aivokalvontulehdushan on kuitenkin sairaus, joka putkahtelee luonnostaan esiin silloin tällöin. Suomessa noin 100 kertaa vuodessa.

Tästä tapauksesta teki erilaisen se, että se oli tapahtunutt kaukana kotoa - Japanissa. Uutisessa ei spekuloitu sitä vaihtoehtoa, olisiko partiolainen voinut saada tartunnan koti-Ruotissassa ennen lähtöään leirille. Taudin itämisaika vaihtelee parista päivästä viikkoihin.

     *     *     *

Googletuksella sain selville, että epäilyt epidemiasta lähtivät liikkeelle Skotlannista. Ja leirin jälkeen itse asiassa kaikki 30 000 leirille osallistunutta saivat kotiinsa kirjeen, jossa kerrottiin mahdollisesta tartunnasta ja epidemiasta. Skotlannissa tartunnan saaneita on ollut kolme (3) ja Ruotsissa yksi (1).

Ei ole ihme, että aiheen ympärillä on liikkunut - myös aiemmin - urbaanilegendoja, joita löysin kaksi Snopes.com -sivustolta.

Aivokalvontulehdus on yksi niistä sairauksista, jotka kehittyneissä länsimaissa on oletettu kutakuinkin voitetun. Suomessa ei lapsia ole 1970-luvun jälkeen rokotettu tämän sairauden pelossa, siitäkään huolimatta että yksittäisiä tapauksia tulee jatkuvasti esiin.

Monissa Afrikan maissa niin aivokalvontulehdus kuin muutkin vastaavat sairaudet sen sijaan ovat yleisiä, ja niillä on merkittäviä vaikutuksia mm. perheiden talouteen.

Linkki:

Matelamotgagot (‏@Matelamotgagot). Twitter 18.8.2015:
#Sweden Suspects #Meningitis #Outbreak at Scout Camp in Japan http://abcnews.go.com/Health/wireStory/sweden-suspects-meningitis-outbreak-scout-camp-japan-33132190 …

Larry Zilliox (‏@Tango449). Twitter 18.8.2015:
Sweden suspects #meningitis #outbreak at scout camp in Japan  http://apne.ws/1Mzg5XE 

Tamarind Lemur ‏(@tamarindlemur). Twitter 18.8.2015:
World Scout Jamboree Kirara-hama #Japan: 1-3 Swedish participant/s got #meningitis; 3 #Scottish participants too http://hisz.rsoe.hu/alertmap/site/index.php?pageid=event_desc&edis_id=BH-20150817-49705-MLC#.VdKfJQfTf9Q.twitter …

The Local Sweden (@TheLocalSweden). Twitter 17.8.:
Swedish #scouts in hospital after #meningitis outbreak at #Japan world jamboree http://www.thelocal.se/20150817/swedish-scouts-in-hospital-after-meningitis-scare … #Sweden 

Luxemburger Wort EN (‏@Wort_EN). Twitter 14.8.2015:
No #meningitis reports among #Luxembourg scouts following #Japan Jamboree scare,  http://www.wort.lu/en/luxembourg/scout-jamboree-japan-no-meningitis-reports-among-luxembourg-scouts-55cde0620c88b46a8ce5e5be … - #scouts

Scouts in hospital with meningitis after World Jamboree in Japan. By Chris Foote. STV NEws 13.8.2015 (Skotlanti)

UK-wide meningitis warning after three Scouts catch bug on Japan trip. By Chris Foote.
STV News 14.8.2015

Ruotsalaisten partiolaisten tuliainen Japanista: Aivokalvontulehdus. Ilta-Sanomat 17.8. 18:42

Sweden suspects meningitis outbreak at scout camp in Japan. AP 18.8.2014

14 faktaa: Aivokalvontulehdus. Potilaan lääkärilehti 13.10.2014

Maggot Brain. Snopes.com (päivitetty 17.8.2015 - hoidetaan aivokalvontulehduksena)
Claim:   Photographs show a man whose brain became 'infested with maggots' due to an ingrown hair or consumption of contaminated sushi. 

The Ghost Boy. Snopes.com 13.1.2015
It was the late '80s, and young Martin Pistorius, growing up in South Africa, was mostly thinking about electronics. Resistors and transistors and you name it. But at age 12, his life took an unexpected turn. He came down with a strange illness. The doctors weren't sure what it was, but their best guess was cryptococcal meningitis.

Impact of epidemics in Africa. Disease has far-reaching health and economic effects on individuals, families, and the health system. Meningitis Vaccine Project 2007 (Burkina Faso)

Meningitis epidemic threat in West Africa, but few vaccines. By Caelainn Hoganap. AP (Associated Press) 7.8.2015 (Nigeria)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti