tiistai 18. elokuuta 2015

TYHJÄ PAPERI KERTOO. Osa 496: "Kuka soittikaan Luontoiltaan: Jukka Puotila, Sauli Niinistö vai Jarkko Tamminen?"


Suomalaiset uskovat mm. somessa, että Suomen tasavallan presidenttinä tällä hetkellä toimiva Sauli Niinistö soitti Yle Radio Suomen "Luontoiltaan" 22.7.2015. Mutta miten sen asian kanssa oikeasti on?

Monet pienet seikat antavat viiitteitä siitä että soittaja oli joku muu. Mahdollisuuksia joita on vakavasti harkittu, on  kolme. Matkija voi olla joko Jukka Puotila tai Jarkko Tamminen. Pois ei ole suljettu sitäkään vaihtoehtoa, että ääni olisi teknisten apuvälineiden avulla saatu kuulostamaan Sauli Niinistön ääneltä.

     *     *     *

Kuva: Wikipedia (2015)
Ensimmäisen vihje siitä, ettei soittaja ollut oikea Niinistö vaan joku muu, tuli heti soittajan ensimmäisestä repliikistä. Hän puhutteli juontajaa 'Rikuksi'. Koska studiossa ei ollut ketään Rikua, matkija ilmaisi symbolisesti olevansa jokin toinen henkilö kuin  joka hän väitti  ja kuulosti olevansa eli "Sauli Naantalista".

Toisaalta oikea tasavallan presidentti ei olisi edes sanonut nimeään ja paikkaa mistä soitti eli Naantalin Kultarannasta vaan olisi vain muina miehinä soittanut jostain jotain tavallisena kansanmiehenä tai -naisena.

Kun soittajan ääntä kuuntelee nauhalta tarkkaan huomaa, että se kuulostaa liian aidolta. Vähäisintäkään tekohampaiden aiheuttamaa lespausta tai virheellistä artikulaatiota ei äänestä kuulu niin kuin jos kyse olisi tavanomaisesta puheesta.

Muutamat tyylirikot sanavalinnoissa kuten "ei sillä mulle ollu merkitystä" taas tuntuvat siinä määrin harkituilta, että ne mitä ilmeisimmin ovat harkittuja ja liioiteltuja ja sen kautta puhe on joiltain osin epäuskottavaa.

Monia muitakin seikkoja lyhyestä keskustelusta voisi nostaa esiin, jotka kaikki vahvistavat sitä näkemystä, että Sauli Niinistön sijaan äänessä oli robotti tai joku vastaavanlainen laite tai sitten taitava imitaattori.

Linkki:

Jani Huovinen (‏@janihuovinen1). Twitter  17.8.2015:
@mpheikkinen Sinun täytyis soittaa #Luontoilta|an ja kysyä, sinnehän soittelee nykyään presidentitkin joutessaan... @radiosuomi

Maija Ylevä ‏(@MaijaYy). Twitter  24.7.2015:
Niinistön puhelu luonto-ohjelmaan. Lopuksi kuulet Salen mielipiteen kasvion keräämisestä. http://areena.yle.fi/1-2929772  #niinistö #luontoilta #yle

Antti-Jussi Nygård ‏(@ajnyga). Twitter  22.7.2015:
Stop the presses! #presidentti on soittanut #luontoilta’an! #majorshock #uskomatonta #niinistö

Luontoilta. Yle Areena

"Sauli Naantalista" soitti radion luonto-ohjelmaan. Yle Areena / Uutisvideot 22.7.2015 (18.8. 126 000 katselua). Presidentin kuuloinen mies kyseli palsternakasta Radio Suomen ohjelmassa Luonto-Suomi: Luonnonkukkien loistetta.

Miikka Hujanen. Sauli Niinistö yllätti ja soitti radion luontoiltaan – tämä kasvi askarrutti presidenttiä. Ilta-Sanomat 22.7.2015

Ruut Tolonen. Presidentti Niinistö soitti Ylen luontoiltaan. Helsingin Sanomat / Kotimaa 22.7.2015

Niinistö imitaatio. YouTube (Jarkko Tamminen)

Valkolehdokki. Wikipedia

Palsternakka. Wikipedia

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti