keskiviikko 19. elokuuta 2015

TYHJÄ PAPERI KERTOO. Osa 497: "Legendaako? 15 vuoden *jälkeen* P-kiekon käytöstä sakot"


Eilen pysähdyin Ilta-Sanomien Kotimaan uutiseen, jossa oli selviä legendan aineksia.

Hyvinkääläinen kokenut autoilija Reijo Seppä oli käyttänyt 15 vuotta sinivalkoista pysäköintikiekkoa, mutta sitten yhtenä aamuna hän sai sen käytöstä sakot.

     *     *     *

Kuva: Aamuposti 
(yksityiskohta)
Maailmalla on kiertänyt koko joukko tarinoita, joiden tapahtumapaikkana ovat paikoitusalueet.

Mieleeni tuli tätä uutista lukiessani vastikään lukemani tarina Bristolin (Englanti) eläintarhan paikoitusalueelta. Tarina on sikäli kiinnostava, että tiedetään tarkkaan, milloin tarina lähti vähitellen kiertämään ympäri maailmaa. Kyse oli tavanomaisesta Aprillipilasta vuodelta 2007 paikallisesta sanomalehdestä, joka jostain syystä sai siivet alleen.

     *     *     *

Tarinan mukaan pysäköinninvalvoja työskenteli 23 vuotta Bristolin eläintarhan paikoitusalueella ja keräsi päivittäin satoja puntia autoilta.

Eräänä aamuna mies ei enää ilmestynytkään töihin. Kun eläintarhan väki kyseli kaupungilta, milloin he lähettävät uuden pysäköinninvalvojan, kaupungilta ihmeteltiin, minkä ihmeen valvojan? He olivat luulleet, että eläintarha itse oli hoitanut oman paikoitusalueensa valvonnan.

Kun jälkikäteen laskettiin paljonko mies oli vuosien varrella tienannut laittomasti, summa kohosi jopa miljoonaan puntaan! Hän oli ottanut joka autolta punnan ja bussilta 5 puntaa.

    *     *     *

Samankaltaisia nykytarinoita liikkuu maailmalla paljon muitakin, joita yhdistää se, että joku on keksinyt yksinkertaisen tavan hankkia vaivihkaa rahaa ja varallisuutta, mikä ei paljastuessaan kestä päivänvaloa.

Ja niin kuin aina: tarinoissa on jotain tottakin tai se on ainakin mahdollista... Niin ja tietysti, kun asiaa tarkkaan pohtii, kukapa (köyhä / työtön /kouluttamaton) ei olisi tilaisuuden tullen tehnyt samaa, jos olisi saanut siihen tilaisuuden?

Linkki:

Kamar K Stylz Graham ‏(@djkstylz). Twitter 4.12.2012:
I think you should move ya whip fam #BristolCityCouncil #peak #parking #myth #fine http://instagr.am/p/S0NwR5TC1D/ 

Niko Ranta. Reijon ”pyöristetty” P-kiekko kelpasi 15 vuotta, sitten tuulilasiin lävähti yllätys: ”Tämä on jo pilkun pahoinpitelyä”. Ilta-Sanomat 18.8.2015

Vääränmallinen parkkikiekko - sakko napsahti. Aamuposti 17.8.2015

Parkkikiekko jolla ei saa sakkoja. Huuto.net (Ei kannata uskoa.)

Iltalehdessä väärä ohje pysäköintikiekon käytöstä. Suomi24.fi 11.8.2012

Urban myth of the Bristol Zoo parking attendant. Bristol Post 15.7.2009
- 2007 lähti liikkeelle paikallisesti aprillipilana, poliisille ilmianto, leviäminen naapurikuntiin, sitten maakuntaan jne,

The Bristol Zoo Parking Attendant. By David Emery. About.com (Päivitetty 1.4.2014)

Zoo Keeny. Snopes.com (Päivitetty 19.1.2015)
Claim: A phony carpark attendant collected parking fees outside the Bristol Zoo for over twenty years.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti