torstai 20. elokuuta 2015

TYHJÄ PAPERI KERTOO. Osa 498: "Arkista keskustelua legendoista Twitterissä 8 / 2015"


Minulle sosiaalinen media on yhtä kuin Twitter, Facebook ja Blogger (ja muut Google-palvelut). Niissä riittää purtavaa yhden tällaisen tavallisen tallaajan tarpeiksi.

Viime viikkoina olen harvakseltaan seurannut ennen muuta Twitterissä käytyä keskustelua. Modernit kansantarinat tai urbaanilegendat (#urbanlegends) eivät ole sellaisia, joista twiitattaisiin kovin paljon. Elokuun puolivälissä on ollut kuitenkin parikin aihetta, joista jostain syystä on puhuttu muita enemmän.

     *     *     *

Mustekalat jaksavat kiinnostaa ihmisiä älykkyytensä takia. Kesän aikana niin TV:ssa kuin lehdissä on kerrottu mm. jättiläismustekaloista ja niiden nokkeluudesta. Viikko sitten uusseelantilainen kalastusalus sai melkein puoli tonnia painaneen tursaan, mikä on suurin koskaan merestä nostettu nilviäinen. Jopa Stephen Hawking ohjelmassaan mainitsi mustekalat, kun hän pohti älyllisen elämän mahdollisuutta aurinkokunnassamme. Uranuksen kuun Titanian paksuun jään alla saattaa hyvinkin olla elämää ja vaikkapa alieniltä näyttäviä mustekaloja.

Vaikka Twitter-keskustelussa ei viitattu urbaanilegendoihin, jotka liittyvät mustekaloihin, keskustelijat olivat oikeilla jäljillä. Juuri tällaiset ilmiöt, ja ihmisten tietämättömyys, ruokkiat tällaisia tarioita.

     *     *     *

Tunnetuin urbaanilegenda josta on paljon erilaisia versioita maailmalla liittyy juuri siihen, ettei mustekaloista ja niiden elintavoista ole tiedetty paljon mitään.

Tarina kertoo yleensä naisesta, joka on lomamatkalla etelässä ja ui meressä alasti, jolloin hän sisäänsä luiskahtaa joko mustekalan muna tai poikanen, joka kehittyy hänen sisällään ja putkahtaa aikaan ulos. Tapaus aiheuttaa tietysti hirveän järkytyksen, kun nainen ei ole huomannut sisällään olevaa mustekalaa.

Hyvin samankaltainen legenda liittyy siihen, voiko nainen tulla raskaaksi spermasta, joka on uima-altaassa. Kosteilla etelänmatkoilla tällaisia epäilyksiä on varmasti syntynyt, kun nainen ei ole muistanut edellisenä iltana maanneensa tuntemattoman miehen kanssa. Vasta viikkojen päästä kotona hän huomaa olevansa raskaana - ja yksi selitys on se, että hän on saanut spermaa sisäänsä uidessaan altaassa.

     *     *     *

Toinen Twitter-keskustelu oli yleistä keskustelua urbaanilegendoista. Jokaisella ovat oman suosikkinsa. Tällaiset keskustelut mietityttävät, sillä suurin osa tarinoista on selvästi ihmisille varsin tuntemattomia. Ja Suomessa niitä ei juuri tunneta.

Linkit:

(1) mustekala - octopus

Katie Mack ‏@AstroKatie  16.8.2015:
My granddad worked at @MontereyAq where octopus would escape tank @ night, steal crabs & hide shells under rocks. Took CCTV to solve mystery

chris lines ‏@cjflines  16. elokuuta Austin, TX
@AstroKatie @MontereyAq Seriously? I've read that. Crossed to the other tank. Ingested crabs. Hid shells. Returned to home base?

Katie Mack ‏@AstroKatie  16. elokuuta
@cjflines @MontereyAq That's the story, as I remember it!

chris lines ‏@cjflines  16. elokuuta Austin, TX
@AstroKatie @MontereyAq Let me see if I can find a hard source.

chris lines ‏@cjflines  16. elokuuta Austin, TX
@AstroKatie @MontereyAq In terms of octopus vision, dexterity and intellect, it could be possible. Would they risk a hostile environment?

Monterey Aquarium ‏@MontereyAq  16. elokuuta
@cjflines @AstroKatie Octopuses are curious, strong and more than capable of escaping given the opportunity! #urbanlegend? Not sure...

Topic: Octopus escapes from tank to prowl on its neighbors. Snopes.com 3.10.2005

Fully Octopi'd. Snopes.com (päivitetty 22.7.2007)
Claim: Woman gives birth to octopus (or lizard, frog, fish, or snake).

Pool Party. Snopes.com (päivitetty 12.7.2009)
Claim:   While swimming in a community pool, a girl is impregnated by sperm ejaculated into the water by male swimmers.

Morten Kjerside Poulsen. 5 asiaa, joita et tiennyt spermasta. Tieteen Kuvalehti 20.8.2015
OUTOA:Saat upeat hiukset, kun sekoitat sampooseen häränkiveksistä keitettyä lientä. Lue lisää erikoisesta hiushoidosta ja neljästä muusta seikasta, joita et tiennyt spermasta.

(2) suositut nykytarinat - favourite urban legends

LunaticFringeexx (‏@Seema_Ishtiaque). Twitter  16.8.2015:
What is everyone's favourite urban legend?!? #hauntedhour #creepy #urbanlegend

carol vaughan ‏(@carolvaughan125). Twitter  16.8.2015:
@Seema_Ishtiaque @HauntedHour *the headless horse man*

Dominic Wilkins ‏(@domwilkins). Twitter  16.8.2015:
@Seema_Ishtiaque @HauntedHour always fascinated by *the Candyman legends*. If not seen check out "killer legends" doc @joshzeman @MillsRachel

LunaticFringeexx ‏(@Seema_Ishtiaque). Twitter 16.8.2015:
@carolvaughan125 #hauntedhour

LunaticFringeexx ‏(@Seema_Ishtiaque). Twitter 16.8.2015:
@domwilkins @HauntedHour @joshzeman @MillsRachel oh haven't heard of those creepypastas!! Will check them out! #hauntedhour

Cottage Retreatist ‏(@Cottage_R). Twitter 16.8.2015:
@Seema_Ishtiaque @carolvaughan125 so many of them! most of the ones i know nowadays were made up on creepypasta!!! #hauntedhour

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti