tiistai 25. elokuuta 2015

TYHJÄ PAPERI KERTOO. Osa 506: "Amiraali Nelsonin nenä - ja vähän muidenkin"


The nose in Dean Street,
outside Quo Vadis
... oletko käynyt tai menossa Lontooseen? No, ei sillä väliä.

Jos et tiedä mitä tekisit, voit alkaa esimerkiksi bongata neniä. Yhden nenän löydät Trafalgar Squareltakin. Yhteensä neniä on seitsemän (7) eri puolilla Sohoa.

     *     *     *

Olet ehkä kuullut jotain näistä nenistä. Kyse on vuonna 1997 tehdystä installaatiosta, joka jatkaa vieläkin elämäänsä. Taiteilijan nimi, joka nenät on tehnyt, on Rick Buckley.

Alun perin neniä oli 35,  ja niitä oli mm. Kansallisgalleriassa (National Gallery). Tällä hetkellä neniä on jäljellä yhteensä 10 kappaletta.

Buckleyn installaatio oli pila, mikä sai aikaan sen, että nenät synnyttivät erilaisia tarinoita siitä, mitä ne oikein olivat.

Eri puolilla Lontoota oli web-kameroita, jotka oli suunnattu eri paikkoihin. Rick Buckley yksinkertaisesti sijoitti neniään paikkoihin, mihin kamerat oli suunnattu, mikä herätti hämmennystä varsinkaan, kun hän ei selitellyt mitään.

Esimerkiksi amiraali Nelsonin patsaan lähellä olevasta nenästä syntyi tarina siitä, miten nenä oli sijoitettu paikkaan siksi, että sillä annettin pitkä nenä Napoleon Bonapartelle.

Toisen tarinan mukaan kaikkien seitsemän (7) Sohon nenän löytäminen tuottaa onnea löytäjälleen...

Linkit:

It's an Urban Legend ‏(@ULTweets): TWitter  11.5.2015:
http://en.m.wikipedia.org/wiki/London_Noses … MT @NelsonsNose: And pick your nose! #SevenNosesOfSoho #UrbanLegend #IveFoundThemAll #IThink https://Instagram.com/p/2iu9EHvfbq/

nelsonsnose. instragram
And pick your nose! #SevenNosesOfSoho #UrbanLegend #IveFoundThemAll #IThink

Bruce Hoult (‏@BruceHoult). Twitter  2. 6.2010:
@_vitaminK Napoleon put buttons on soldiers' sleeves to prevent them wiping their noses with them. #urbanlegend

London Noses. Wikipedia

'Nenä'. RUNO ON VAPAA. Osa 142. Tämä blogi 4.1.2014

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti