lauantai 29. elokuuta 2015

TYHJÄ PAPERI KERTOO. Osa 511: "Mitä merkitsee X -merkki tai joku muu merkki ovenpielessä?"Suomessakin erilaiset merkit ovien ja porttien pielissä herättävät toisinaan intohimoja.

Yksi 2010-luvun sitkeimpiä legendoja, joihin mm. poliisi anglo-amerikkalaisissa maissa on toistuvasti lähtenyt mukaan on ollut väite siitä, että koiria varastelevat rikollisliigat merkitsevät rotukoirien asuinpaikkoja erivärisillä liiduilla.

     *     *      *

Varsinkin brittilehdet ovat olleet vuosina 2013 - 2014 olleet pullollaan tällaisia paranoidisia ja täysin perättömiä uutisia. Näiden tarinoiden lukeminen on hyvin opettavaista ja se kertoo paljon länsimaalaisten ihmisten tavasta hahmottaa pikkuporvarillista maailmaansa.

     *     *      *

Hämmästyttävää onkin, että vielä elokuussa 2015 Konservatiivisen puolueen parlamentaarikko Mark Spencer levittää tarinaa omalla äänestysalueellaan Sherwoodissa.

Valistuneet äänestäjät ovat olleet Facebookin kautta yhteydessä edustajaansa, ja hän on katsonut velvollisuudekseen tehdä asialle jotain.

Varmana tietona hän kertoo, että rikosaalto alkoi Durhamista, mistä se on levinnyt muualle. Kansanedustaja antaakin ohjeita siitä, miten heidän tulee pitää huolta koiristaan, jotta ne eivät joutuisi pitkäkyntisten käsiin.

Totta on tietysti se, että toisiaan koiria katoaa, niitä jopa varastetaan, mutta paranoian levittäminen ei tunnu kovin järkevältä. Varsinkin kun se perustuu huhuihin, joissa ei ole mitään perää.

Virusmaisesta tarinan levittämisestä on seurannut mm. se, että poliisit pysäyttelevät epäilyttäviä autoja ja tutkivat, löytyykö niistä koiria.

Linkit:

Bill Ellson ‏(@BillEllson). Twitter  27.8.2015:
One of Britain's least known MPs @Mark_Spencer Mark who? spreading dog thieves chalk marks urban myth http://www.nottinghampost.com/Chalk-marks-used-dog-thieves-warns-MP/story-27685273-detail/story.html?afterReg=Y … #urbanlegend

Chalk marks used by dog thieves, warns MP. Nottingham Post 27.8.2015

Bark of the Beast. Snopes.com 24.2.2015
Claim:   Criminals are marking homes with colored stickers or other symbols in order to steal dogs for use in dogfighting events. 

Dog theft gangs marking target houses with chalk symbols. The Telegraph 25.1.2015

Dog owners warned to be vigilant against dognappers after mysterious chalk marks appear. By Sarah Ann Harris. Express (9.12.2014)

Mark Spencer (politician). Wikipedia

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti