maanantai 31. elokuuta 2015

TYHJÄ PAPERI KERTOO. Osa 512: "Varta vasten luotu legenda - Ice Cream Man"


Olen näkevinäni modernien kansantarinoiden kehityksessä kiinnostavan piirteen, eikä se ole välttämättä kaikissa tilanteissa ongelmaton, mutta sitähän eivät tarinat muutenkaan ole.

Kaikki lienee alkanut Wes Cravenin elokuvasta "Scream" (1996) ja hänen 'Ghostface' -hahmostaan. Sitten tuli Jamie Blanksin "Urban legend" (1998) jne. Näissä ensimmäisissä elokuvissa päällimmäisenä oli tunnettujen tarinoiden parodiointi ja ironisointi.

Tarinoita on sittemmin alettu tehtailla ilman että ne olisivat syntyneet spontaanisti jossain. Näin on kenties ollut aina, mutta siihen ei vain ole osattu kiinnittää huomiota. Esim. propaganda / piilovaikuttaminen politiikassa / sodassa ovat aina olleet tietoista ihmisiä / kansoja harhaanjohtavaa toimintaa.

     *     *      *

Sosiaalisessa mediassa yhtenä kuluneen päivän / viime päivien teemana ovat ehkä tahattomastikin olleet em. kysymykset, eikä vähiten siksi, että Wes Craven kuoli pari päivää sitten. Jamie Blanksin elokuvat puolestaan ovat olleet jälleen yhden uuden sukupolven kesäkatseltavaa, mitä on mm. Twitterissä kommentoitu.

Itse tehtynä tarinallisena hahmona on joukossa ollut 'Ice Cream Man', joka on alun pitäen keksitty Paul Normanin "Ice Cream Man" (1995) -elokuvaan. Sittemmin kulttielokuvan maineen saavuttanut elokuva halutaan nyt independent -piireissä tehdä uudelleen. Projektiin hakevat rahoitusta ohjaaja / tuottaja Jason Wallace ym. mm. netin kautta.

Esikuvina ovat niin "Twilight Zone" -sarja, Stanley Kubrickin "Hohto" kuin, Paul Normanin "Ice Cream Man" ja Tommy Lee Wallecen "It" klovnihahmo.  "Hohto" - ja "Se" -elokuvien takana ovat Stephen Kingin kirjat, jotka suodattuessaaan elokuvakäsikirjoituksiksi menettävät yhteyden (kansan)tarinoihin, jotka ovat niiden takana. Jäljellä on enää kuvien luoma pelko ja kauhu.

     *     *     *

Keksittyjä hahmoja leimaa eräänlainen vakavuus. Niissä hersytellään slasher -elokuvien tyyliin verisyydellä ja kammottavilla teoilla, eikä niissä ole enää paljon tilaa minkäänlaiselle huumorille. Ei edes ironialle. Parodia on korvautunut pelon ja suoranaisen vihan lietsonnalla tuntematonta vihollista kohtaan.

Huippuna ovat olleet John Carpenterin ym. "Halloween" (1978 - 2009) -elokuvat, joiden aika on taas kohta pian syysiltojen pimetessä. Joku oli ehtinyt twiitata jotain näistäkin. Mielisairaan Michael Myersin hahmo on ylittämätön kaikessa käsittämättömyydessään.

Suomalaistenkin tuntemat namusedät vaarallisine huumaavine karkkeineen ovat kohta taas liikkeellä. Joten varokaa kaikki lapset ja lapsenmieliset!

Linkit:

Curtis Schurer (‏@CurtisSchurer). Twitter 31.8.2015:
Curtis Schurer uudelleentwiittasi Camille Schurer #creepy #video #horror #scary #urbanlegend #WhoIsTheIceCreamMan #SupportIndieFilm #horrorserifilms  

(YogiB) Westin ‏(@YogiAsbury). Twitter 31.8.2015:
Breaking news: Director Wes Craven dead at 76. RIP to 1 of the greatest horror fim directors ever 
#Scream #UrbanLegend #NightmareOnElmStreet

Poppytec Bouie' (‏@poppytec). Twitter 31.8.2015:
#RIP The man of horror. therealwescraven  #nightmareonelmstreet #urbanlegend #scream https://instagram.com/p/7B_kq-DtE2/ 

Curtis Schurer ‏@CurtisSchurer. Twitter  29.8.2015:
#FF my friend and talented writer/director/producer @filmgeekwallace #UrbanLegends #icecreamman  #horror BIG THiNgS ARe CoMiNg!

Jon Lott ‏@mrjdlott. Twitter  21.8.2015:
Yooooooo, somebody should make a #horrorfilm a about an #icecreamman in his truck.

Curtis Schurer (‏@CurtisSchurer). Twitter  29.5.2015:
@redneckequal Hi Jane! TY for following me! Check out the new #urbanlegend #icecreamman movie I'll be in https://www.facebook.com/pages/The-ICE-CREAM-MAN/256227387882864 …

Curtis Schurer ‏(@CurtisSchurer). Twitter  29.5.2015:
@RoadrunnerOffic it going to be SO Freaking Cool!!! #IceCreamMan #UrbanLegend

Ice Cream Man (film). Wikipedia

Paul Norman. Ice Cream Man. IMDb 1995 (4,7)

Paul Norman. Ice Cream Man (1995). YouTube

Episode 170 – Who IS The Ice Cream Man? The More You Nerd 24.8.2015

Who IS The Ice Cream Man? by Jason Wallace. KickStarter
A father discovers a strange connection between himself, his son and the local Ice Cream
Man opening up a frightening underworld!

Van Halen. Ice Cream Man. YouTube

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti