torstai 17. syyskuuta 2015

Alastalo: "Sometarinoita Suomesta. Hullu, barbaari ja kissa" (2015)


Joka päivä maailmalla syntyy kymmeniä uusia verkkoyhteisöpalveluja. Sosiaalinen media on kuitenkin kuin suuri virtahepo olohuoneessa: siitä puhutaan paljon, mutta sen syvintä olemusta ei aina nähdä.

Jarno Alastalon "Sometarinoita Suomesta. Hullu, barbaari ja kissa" (2015) kaivaa somea hieman syvemmältä 21 ihmisen ja yhden kissan voimin. Ketkä ovat nykyajan leirinuotioiden tarinankertojia, somen kylähulluja ja digitaalisia ritareita?

Jarno Alastalo on tarinankertoja, verkkoyhteisöjen asiantuntija ja yrittäjä Heimossa, IRC-Galleriassa ja Making People Happyssä. (Takakansi)

     *     *     *

Takakannnen lupaus ei pidä ihan paikkaansa. Mistään 2000-luvun nuotiotarinoista, kansantarinoista tai nykytarinoiata ja niiden kertojista ei kirjassa kerrota, ainakaan pääsääntöisesti. Joitain satusetiä ja -tätejä on mukana, mutta ennemmin he ovat tyrkkyjä individualisteja.

Mutta mielenkiintoisia ajankuvia Jarno Alastalon "Sometarinat" (2015) ovat, verkkomaailmaan menestyjistä, joista monet ovat lyöneet rahoiksi tai saaneet somesta moralismilleen purkautumisväylän.

Valitettavasti tarinoista ei kerrota juuri mitään vaan niiden olemassaoloon vain viitataan ikään kuin lukija jo tietäisi tai hänen tehtävänään on selvittää, mihin tarinoihin kirjassa viitataan. Ärsyttävää. Sikäli kirjan otsikko johtaa täysin harhaan.

     *     *    *

Jotkut hahmot ovat somen kautta tulleet TV:stä tutuiksi, mikä nostaa selvästi näiden somettajien arvoa Alastalon silmissä. Kaikista kuuleimpia ovat elokuvantekijät tai tässä tapauksessa "Star Wreckin" ja "Iron Skyn" luoja Timo Vuorensola kumppaneineen. Ja tottahan toki on, että he ovat saaneet jotain ainutlaatuista aikaan., mikäli avaruusnatseista ym. on kiinnostunut.

Kirja alkaa Arman Alizadin haastettelulla ja hän stoorinsa kertomisella. Arman aloit Facebookissa, mistä hänet lempattiin useasti ulos - ja lopulta hän kyllästyi koko mediaan ja siirtyi televisioon. Tuosta vaan. Noin malliksi muille.

Hieman samanlainen tuhkimus-tarina on kahden nuoren pojan Sami Harmaalan ja Juho Nummelan kehittyminen tubettajista TV-sarjojen tekijöiksi.

'Must' -kamaa kirjassa tuntuvat olevan "Diili" -ohjelman kautta julkisuuteen ponkaissut Äkäslompolon kylähullu ja -kauppias Jouni Kaulanen. "Putouksesta" -tutttu hahmo Karim Z. Yskowicz alias näyttelijä Jussi Vatanen sekä nettipoliisi Marko Fobba Forss. Niin ja tietysti otsikkoonkin nostettu Musta barbaari James Nikander, joka vaikutaa varsinaiselta some-idiootilta ja piilorasistilta enemmistöä kohtaan.

Monet tarinat ovat kuitenkin kirjan lukijan onneksi vähemmän tuttuja, mutta "Sometarinoiden" kautta tutuksi tulevia tarinoita.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti