sunnuntai 20. syyskuuta 2015

Andersson: "Ennen routaa" (2005)


"Ennen routaa" (2005) on ruotsalainen elokuva, joka pohjautuu kirjailija Henning Mankellin samannimiseen menestysromaaniin, joka ilmestyi vuonna 2002. Elokuva on 'Wallander'-elokuvasarjan 1. osa ja elokuvista ainoa, joka perustuu aiemmin julkaistuun kirjaan. (Wikipedia)

     *     *     *

Niin kuin Wikipediasta on pääteltävissä, tällä elokuvalla on oma erityinen asemansa 'Wallander' -elokuvien joukossa. Tästä kaikki alkoi, ja maailmanmaine syntyi.

Polttopisteessä on kristillinen Kansan temppeli (Peoples Temple Agricultural Project - 'Jamestown') -uskonnonyhteisö, joka tuli tunnetuksi Guyanassa tuhansien ihmisten joukkoitsemurhasta 1970 -luvulla.

Mankell osaa taitavasti tuoda tapahtumat aivan katsojan ja hahmojensa iholle. Linda Wallander asuu aloittaessaan työnsä Ystadin poliisissa lapsuudenystävänsä Annan luona, joka - kuinka sattuukaan - on juuri tuon Ruotsin yhteisön johtajan Torgeirin jonkinlainen rakastajar.

Ja tapahtumat sivuavat kaveriporukan kolmattakin henkilöä Ceciliaa, joka on keinohedelmöityksellä tehnyt itsensä raskaaksi ja saanut lapsen, joka on vielä pieni vauva. Torgeir tai joku muu yhteisön jäsen sieppaa Cecilian vauvan, jonka he yrittävät uhrata jumalalleen.

Elokuvan yksi huipennuksista on, kun Anna laskee vauvan korissa veteen, ja kori alkaa lipua keskelle järveä. Viime tingassa Kurt Wallander joukkoineen saapuu paikalle ja pelastaa vauvan.

     *     *      *

Mankell-maiseen tyyliin elokuvassa kuvataan Kurtin ja Lindan, isän ja tyttären kimuranttia suhdetta samoin kuin muitakin ihmissuhteita tarkkanäköisesti. Poliisit ovat silti kliseisen lintukotomaisen hyviä ja roistot pahoja.

Linkki:

Jonestown. Wikipedia

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti