torstai 24. syyskuuta 2015

Bagge: "Hämeenlinnan Janne. Kuinka Jannesta tuli Jean Sibelius" (2015)


Kansallissäveltäjämme Jean Sibelius eli lapsuutensa ja nuoruutensa Hämeenlinnassa, joka oli tuon ajan mittapuulla maamme kosmopoliittisimpia kaupunkeja. Tarina kertaa Jannen 20 ensimmäisen elinvuoden merkittävimmät tapahtumat ja näyttää samalla, millainen kaupunki hänen lapsuudessaan oli. Kirjasta myös selviää, mistä aikuisiän etunimi Jean tuli. Kertojana on itse nuori Sibelius, joka oli tunnettu vilkkaasta mielikuvituksestaan ja taitaa nytkin panna hiukan omiaan tosiasioiden joukkoon.

"Hämeenlinnan Janne" jatkaa "Hurraa Helsinki! Ikioma kaupunki" –kirjalla menestyksekkäästi alkanutta Tammen kaupunkikirjasarjaa. (Tammi)

     *     *     *

Hämeenlinnalaisen kirjalijijan Tapani Baggen uusin lastenkirja on iloinen yllätys ainakin minulle. Kirja kertoo elämästä 1800-luvun lopun Hämeenlinnassa nuoren Jannen (Jean Sibelius) silmin.

Ilman kuvittajan Salla Savolaisen panosta kirjaa tuskin olisi syntynyt, sillä kuvissa on paljon  yksityiskohtia, joita ei tekstissä ole. Kuva ja teksti tukevat toisiaan onnistuneesti.

    *    *     *
Parasta kirjassa on sen ajattomuus siinä mielessä, että kirja sopii 0 - 100 -vuotiaille. Jokainen löytää siitä jotain itseään kiinnostavaa.

Kirja kertoo Jannen elämän tarinan - niin kuin takakansi kertoo - syntymästä aina ylioppilaaksi saakka, minkä jälkeen nuorimies lähtie opiskelemaan Helsinkiin.

      *     *    *

Yksi pieini yksityiskohta riemastutti minua erityisesti. Jean Sibeliuksen isoäiti Katarina Borg asui Prykinkadulla. Ja tämän kanssa lapset kävivät mm. Hattelmalanharjulla, jossa Janne kohtasi mm. Hatta-peikon.

Peikko on piirretty totoromaiseksi suureksi ystävälliseksi metsänjumalaksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti