keskiviikko 23. syyskuuta 2015

Barker: "The Thread" (2015)


Vuonna 2013 Bostonin maratonin maaliviivalla räjähtää pommi, joka surmaa kolme ja haavoittaa yli 200 ihmistä. "The Thread" (2015) on elokuva sosiaalisen median roolista tragedian uutisoinnissa ja rikoksen jälkiselvittelyissä ja malliesimerkki sosiaalisen median jatkuvasti käynnissä olevasta murroksesta. Kenellä on lupa olla journalisti, maailmassa, jossa jokainen omistaa viestintään tarvittavat välineet?  (Yle / Docventures)

     *     *     *

Nukuin onneni ohi, mutta onneksi tämän elokuvan voi katsoa vielä Yle Areenasta.

Mitään ihan uutta elokuva ei tuonut esiin perinteisen median (lehdet, RTV) ja sosiaalisen median välisestä suhteesta.

Bostonin maratonin pommi-isku on kuitenkin valaiseva esimerkki siitä, miten erilaisia medioita tänä päivänä käytetään - ja ennen muuta miten väärää ja oikeaa tietoa prosessoidaan.

Tapahtumia voi ajatella monesta eri suunnata esimerkiksi  Reddit -verkkosivuston kautta esiin tulleen videon perusteella epäillyn opiskelijan Sunil Tripathin kannalta.

Väärä tieto oli Tripathin kannalta kohtalokas, sillä hanakat syyllisten etsijät tappoivat nuoren miehen, mitä voi pitää valitettavana työtapaturmana. Tieto levisi nopeasti kaikkialle mm. Twitterin ja Facebookin välityksellä.

Redditin moderaattori oletti, että poliisi oli vahvistanut Tripathin syyllisyyden, koska kuuli siitä valtamediasta (CNN, New York Times) tosiasiassa nimi oli lähtenyt huhuna liikkeelle Redditin omista kommenteista, joita ei oltu huomattu poistaa.

Myöhemmin kun FBI esitti oikeat epäillyt, oli myöhäistä. Samalla tavoin sosiaalisessa mediassa spekuloitiin montaa muutakin poliisin ym. tuntomerkkejä vastaavaa henkilöä mahdolliseksi pommi-iskun tekijäksi, mikä vaikutti haitallisesti joiden elämään vielä pitkään.

Linkki:

Bostonin maratonin pommi-isku. Wikipedia

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti