maanantai 21. syyskuuta 2015

Campanella: "Katseeseen kätketty" (2009)


Eläkkeellä oleva oikeusavustaja kirjoittaa romaania ja toivoo löytävänsä ratkaisun vuosien takaiseen ratkaisemattomaan murhaan - ja myös rakkauteen entistä esimiestään kohtaan, jolta hän ei aikoinaan saanut vastakaikua. (IMDb)

"Katseeseen kätketty" (2009) on argentiinalaisen Juan José Campanellan ohjaama draamaelokuva. Elokuva palkittiin muun muassa parhaan vieraskielisen elokuvan 'Oscar' -palkinnolla. (Wikipedia)

     *     *     *

YLE TEEMA KLO 21:50

     *     *     *

José Campanellan "Katseeseen kätketty" (2009) tuli edellisen kerran kesällä, jolloin näin sen, mutta en kirjoittanut siitä mitään. Se ei sytyttänyt, enkä ymmärtänyt sitä (enkä tiedä ymmärsinkö nytkään). Se ei tuntunut kovin uskottavalta. Vai enkö vain seurannut sitä riittävän tarkkaan...

Joka tapauksessa nyt näin sen uudestaan. Jotain kummallista siinä oli nytkin. Lakimies tms Benjamín Espósito tutkii murhaa yhdessä assistenttinsa Pablon kanssa - ja tyrii pahemman kerran, mutta onnistuu paikkaamaan virheensä.

Isidoro Gómez tunnustaa kuin tunnustaakin pienellä painostuksella murhanneensa nuoruudenrakastettunasa Liliana Coloton, joka oli mennyt Ricardo Moralesin kanssa naimisiin. Gómez on raiskannut ja pahoinpidellyt naisen kuoliaaksi.

     *     *     *

Isidoro Gómez saa raivopäisestä teostaan elinkautisen, sillä kuolemantuomio ei ole Argentiinassa enä 1970 -luvulla käytössä. Maa on vaikutenkin vaipumassa dikatuuriin ja Juan Peron nousee valtaan.

Lakimies Benjamin Espósiton ja aviomiehen Ricardo Moralesin hämmästykseksi Gómez kuitenkin vapautetaan. Selitykseksi annetaan se, että hänestä on ollut apua nykyisille vallanpitäjille ja hän on noussut presidentin turvamieheksi.

Uudessa asemassaan Gómez päättää kostaa Espósitolle sen, että hän oli joutunut vankilaan. Eräänä iltana hän tulee miesjoukon kanssa Espósiton asunnolle. Ja tappaa asunnossa olleen miehen, joka ei ole Espósito vaan tämän avustaja Pablo.

    *     *    *

Eläkkeelle jäätyään, 20 vuoden kuluttua, Espósito alkaa tutkia Coloton tapausta uudelleen - ja samalla Pablon kuolemaa joka ei koskaan selvinnyt. Hän on tekemässä aiheesta jopa kirjaa.

Espósito löytää Coloton ex-miehen Moralesin maaseudulta, jossa tämä asuu yksikseen. Sattumalta hän saa selville - elokuvan lopulla - että Morales on ottanut kiinni vaimonsa murhaajan Isidoro Gómezin, jota on pitänyt vuosikausia vankina ulkorakennuksessa.

Moralesin selitys kummallisella käytökselleen on siinä, että hän on vain halunnut viedä alkuperäisen tuomion täytäntöön, mihin Espósitolla ei ole mitään sanottavaa ja hän jättää asian silleen.

Kumpikin mies on saanut kostonsa.

     -     -     -

Rinnan kerrotun kertomuksen kanssa kulkee Benjamín Espósiton rakkaustarina esimiehensä - tai tässä tapauksessa naisen - Irene Hastingsin kanssa.

Kaksi tarinaa kietoutuu toisiinsa, mutta käsikirjoitus hieman ontuu, vaikka elokuva onkin arvioitu 'Oscarin'-arvoiseksi.

Pablon kuoleman jälkeen Espósito muuttaa pois Buenos Airesista pienemmälle paikkakunnalle. Romanssintapainen Irene Hastingsin kanssa kuivuu kokoon ja kummatkin menevät tahollaan naimisiin.

Eläkkeelle jäätyään Espósito palaa pääkaupunkiin - ja alkaa siis tutkia murhaa uudelleen samalla kun kirjoittaa kirjaa siitä - ja ottaa yhteyttä vanhaan heilaansa Hastingsiin. Ja vanhojen rakastavaisten suhteen lämmittely kaiken muun ohessa on varsinaista melodraamaa, joka ei vaikuta kovin uskottavalta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti