tiistai 8. syyskuuta 2015

- CARPE DIEM - Tartu hetkeen - 159 -

CC by  Mimmi L. 
Kaksi edellistä blogi -kirjoitusta liittyivät kalajuttuihin, kahteen tarinaan isoista ja pienistä kaloista.

Vaikka oikeastaan sain sanottua sen, mitä olin aikonutkin, minua jäi vaivaamaan se, ettei internetin kautta, googlettamalla eikä myös kirjaston viitetietokantojen (Arvi, Arto, Aleksi) kautta löytynyt edes sellaisia tietoja, joita tiesin olevan olemassa.

    *    *     *

Eksyin myös Kansalliskirjaston digitoimin sanomalehtiin (v. 1771 - 1910) eli DIGI -palveluun, jonka kautta ovat saatavissa vanhimmat Suomessa painetut lehdet.

Sen sijaan että olisin löytänyt Hämeenlinnan Ahvenistonjärveen liittyviä tarinoita jättihau'ista, löysinkin jotain ihan muuta.

Järvi sijaitsee harjun kupeessa, josta kaupunki ottaa tänä päivänä juomavetensä. Samalla valuma-alueella on myös Ahveniston vanha hautausmaa; ja vanhoissa kirjoituksissa kerrottiin siitä, miten kaupunki 100 vuotta päätyi ottamaan asukkaiden käyttöveden tältä pohjavesialueelta.

     *     *     *

Kuolema oli muullakin tavalla läsnä Ahvenistonjärven lähettyvillä, sillä esim. Työmies -lehti kirjoitti 29.8.1903 nuoren kauppiaan tytön Ksenia Kotoffin itsemurhasta. Tyttö hukuttautui järveen yksinkertaisesti heittäytymällä harjunrinteeltä veteen.

Samassa yhteydessä lehti toteaa, miten järvi on "hämeenlinnalaisille tuttu itsemurhajärvi". Ja toden totta olin itsekin kiinnittänyt huomiota siihen, että ennen Ksenian tapausta olin törmännyt kahteen muuhun itsemurhaan 1880 -luvulta.

    *     *    *

Kenties joitain viitteitä myös muinaisesta tappajahauesta tuli lehtikirjoituksissa esiin, kun Hämäläinen -lehti kirjoitti 18.7.1885 seuraavalla tavalla otsikolla 'Järveen kuollut':

"Toissa päivänä kuoli eräs venäläisen tykkiväestön mies Ahveniston järveen. Hän oli hevosia uittamassa ja ratsasti yhden hewosen selässä, joka viskasi hänen päältänsä järveen."

Tarkka lukija alkaa epäillä, että jättihauki kenties sai hevosen vauhkoksi - ja pudotti miehen veteen. Sitä ei uutinen kerro, ehtikö hauki haukata miehestä palaakaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti