lauantai 19. syyskuuta 2015

- CARPE DIEM - Tartu hetkeen - 160 -

CC by  Mimmi L. 
Tartuin viime yönä toiseenkin ajankohtaiseen aiheeseen, jota mietin yön hiljaisina hetkinä hetken aikaa.

Eikä kyseessä ollut enempää eikä vähempää kuin eilinen työmarkkinajärjestöjen masinoima valtava työnseisaus.

En ole tässä, sanoisinko, kiistassa ollut tyytyväinen mihinkään osapuoleen. Ne ovat kaikki rakentaneet samaa tuttua yhteistä mytologiaa suomalaisesta yhteiskunnasta.

     *     *     *

Pääministeri Juha Sipilän hallituksen esitykset ovat osa yhteistä mytologiaa. Kaikki uskovat, että tällaisilla rouveilla toimilla voidaan vaikuttaa myönteisesti / kielteisesti johonkin. Ja niin varmasti voidaankin, mutta vaikutukset ovat täysin hallitsemattomat, eikä tällaista toimintaa voi pitää mielekkäänä politiikkana.

Ja mitä ilmeisimmin ratkaisu johon lopulta päädytään parin viikon sisällä on hyvin samankaltainen kuin hallituksen tekemä esitys. Erona on vain se, että ay-liike saa pelastettua kasvonsa jäsenistön silmissä.

Määritellyn ongelman tai agendan ytimessä väitetään olevan rahan eli 4 000 000 000 miljardia euroa. Tuolla rahalla 3 ässää Sipilä, Soini ja Stubb väittävät pystyvänsä alentamaan yritysten yksikkökustannuksia 5 % :lla. Mitään todisteita siitä, että näin myös tulisi tapahtumaan ei ole.

Kaikki mitä tapahtuu, tapahtuu niin kuin tapahtuu Jumalan armosta ja niin kuin tiedämme siihen ei voi luottaa. Kansalaisille annetaan vaihtoehdoksi vain harjoittaa polvirukouksia.

    *     *     *

Mistä muualta Suomen porvarihallituksen peräämät 4 miljardia olisi (ollut) mahdollista saada. Listaan muutamia mielestäni pohdinnanarvoisia vaihtoehtoja:

1) EU:n Venäjä-boikotin kielteiset vaikutukset Suomen taloudelle
2) Suomen jäsenmaksut EU:lle
3) 100 000 pakolaisesta aiheutuvat suorat ja välilliset kustannukset ja
4) Suomen tuki Kreikalle sekä
5) armeijaan kuluvat turhat miljardit (sillä kukaanhan meitä ei uhkaa jos me emme uhkaa ketään).

Yksinkertaisella laskutoimituksella 4 mijardin - tai paljon suuremmat säästöt - olisi mahdollista saavuttaa paljon rauhanomaisemmin keinoin kuin nokittelemalla ay-liikkeen kanssa, jos sitä vain haluttaisiin.

     -     -     -    -

Lisäys: 19.9. kl0 20:45

Talouden nobelisti Joseph Stiglitz oli hetki sitten Yle Uutisten haastattelussa, mikä toi tuoreen tuulahduksen suomalaiseen keskusteluun.

Valtion velkojen / verotulojen ja ihmisten köyhdyttämisen sijaan olisi keskityttävä investointeihin ja talouden rakenteen muuttamiseen, mitä ei nyt tehdä.

Lähteitä:

Päivän lakosta hätääntyvä suomalainen on vakavasti vieraantunut maailmasta. By Riku Rantala. HS / Kolumni 19.9.2015.

Hallituksen säästölistalle on vaihtoehtoja – HS käy läpi, mistä järjestöjen vastaehdotus voisi koostua. Työmarkkinajärjestöiltä odotetaan omaa vastinetta hallituksen toimille. HS esittelee, mistä työehtojen osasista  järjestöjen vastaesitys voisi koostua. By Teemu Luukka. Helsingin Sanomat / Kotimaa. HS-analyysi 18.9.2015

Lakkoase omassa suussa. By Juha Vuorinen. Radio Suomipop 17.9.2015

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti