tiistai 22. syyskuuta 2015

- CARPE DIEM - Tartu hetkeen - 163 -

CC by  Mimmi L. 
Luin Helsingin Sanomista reilun viikon vanhan (13.9.2015) Kotimaan -osaston artikkelin "Maahanmuutosta tuli myös sukupuolten sota". Otsikko ja sisältö eivät tosin aivan vastaa toisiaan, sillä artikkeli käsittelee yleensä vihapuhetta sosiaalisessa mediassa (Facebook, Suomi24 ym.).

Kirjoittajan sukupuoli ei ole useinkaan tiedossa niin kuin ei henkilöllisyyskään, mikä on somessa tavallista. Kirjoittaja Satu Vesantola ja hänen siteeraamansa naistutkijat kuitenkin epäilevät vihaviestien kirjoittajiksi lähinnä miehiä.

     *     *     *

Ongelma johon Vesantola pureutuu on aito ja sitä olen ihmetellyt pitkään. Suomalaiset - miehet ja naiset, nuoret ja vanhat - eivät osaa keskustella saati sitten väitellä vapaasti. Esim. koulun tunnustuksellinen uskonnonopetus ja kasvattaminen harhaiseen yhtenäiskulttuuriin ei anna eväitä erojen näkemiseen edes valtaväestön sisällä. Kaikki ovat, muka, yhtä ja samaa keskiluokkaa tms. ja vastaavasti kaikki puolueet ovat yleispuolueita, jotka kalastelevat samoilla vesillä samoja massoja.

Ei tällaiselta pohjalta voi keskustella esim. politiikasta mielekkäästi.

    *     *     *

Puheet ovat kuitenkin puheita, vaikka itse puhuminenkin on tiettyyn rajaan saakka toimintaa. Puhe ei silti anna suoraa mallia toiminnalle niin kuin esimerkiksi väkivaltaiset elokuvat, TV-sarjat ja pelit, joita artikkelissa ei mainita ollenkaan. (Niin ja ennen muuta ns. 'miestenkoulu', josta on tullut myös naistenkoulu.)

Voiko kuitenkaan olla mitään vihamielisempää tekoa kuin - vaikka vain symbolisesti - tappaa toinen ihminen?

Linkki:

Maahanmuutosta tuli myös sukupuolten sota. By Satu Vesantola. Helsingin Sanomat / Kotimaa 13.9.2015

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti