sunnuntai 13. syyskuuta 2015

Columbus: "Harry Potter ja viisasten kivi" (2001)


Pahasti laiminlyöty pikkupoika pelastuu tätinsä ja tämän miehen luota. Poika ei kuitenkaan ole kuka tahansa poika vaan hänen kohtalonsa on etukäteen sinetöity ja hänen arvonsa paljastuu Tylypahka-nimisessä koulussa. (IMDb)

"Harry Potter ja viisasten kivi" (2001) on J. K. Rowlingin samannimiseen romaaniin perustuva elokuva. Se on 'Harry Potter' -elokuvasarjan 1. osa. (Wikipedia)

    *    *     *

LAUANTAI MTV3 KLO 12:55

    *     *     *

Ensimmäinen 'Harry Potter' -kirja "Harry Potter ja viisastenkivi" ilmestyi vuonna 1998 ja vain pari vuotta myöhemmin siitä tehtiin elokuva. Niin kirja kuin elokuva olivat valtava menestys länsimaissa.

J. K. Rowling osui kirjoineen kultasuoneen ja hän on ollut yksi 2000-luvun eniten myyneitä kirjailijoita ja ökyrikas nainen. Hän myös aloitti 'fantasia'-kirjojen vyöryn maailmalla. Samankaltaisia sarjoja on parhaimmillaan tullut markkinoille useita vuodessa - ja muut lasten- ja nuortenkirjat ovat olleet hukkua tähän 'fantasia'-aaltoon.

Ilmiöllä tai kirjaboomilla on ollut monenlaisia vaikutuksia mm. se että myös pojat ovat joukoittain alkaneet lukea kaunokirjallisuutta monissa maissa esim. Suomessa. Siitä en ole kuitenkaan vakuuttunut, että vaikutukset olisivat olleet ensisijassa myönteisiä.

'Fantasia' suuntaa huomion voimakkaasti pois lasten ja nuorten omasta arjesta maailmaan, jolla ei ole yhtymäkohtia heidän omaan maailmaansa. Kyse on siis eskapismista, jota sitäkin ihminen toki välillä tarvitsee eräänlaista huumetta aivoille.

     *     *     *

Myönteistä on sekin että Rowlingin hahmojen maailma on reilusti pakanamaailma, jossa ei ole sijaa todellisen maailman kyseenalaisille uskonnoille ja ideologioille. Toisaalta se todellinen maailma luuraa kuitenkin jossain rinnakkaistodellisuudessa jonne pääsee rautatieasemalta, mutta siitä ei esim. "Harry Potter ja viisastenkivi" -tarinan kohdalla olla kiinnostuneita. Se tylysti ja pahkamaisesti hylätään.

Pahinta on että kaikki on silkkaa fiktiota, keksittyä ja yhden ihmisen aivoitusten tulosta, joka on tietoisesti tehnyt itsestään elävän legendan. Kulttuuri ei ole tuottanut Harry Potteria, vaikka sille on selvästi ollut jonkinlainen tilaus. Johonkin tarpeeseen kirjat ja elokuvat ovat vastanneet.

Onko lasten ja nuorten maailma todellakin sellainen, että surut ja ilot tulee hukuttaa johonkin tällaiseen? Eikö todellisuudesta itsestään ole ammennettavissa kiinnostavia tarinoita.

Pelien ja internetin aikakausi istuttaa jälkikasvun koneiden ääreen passiivisesti istumaan ja anonoimaan henkisesti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti