perjantai 4. syyskuuta 2015

Garfield: "Kuoleman pyörteissä" (1979)


Häntä ajoi koko ajan eteenpäin kova koston halu. Hän tappoi kylmäverisesti. Uhrit olivat miehiä, jotka hänen mielestään olivat tehneet tarpeeksi suuria rikoksia ansaitakseen kuolemantuomion.

Mutta samanaikaisesti kauhu kasvoi ihmisten mielissä. Terrori, viha ja lisääntyvä väkivalta seurasivat tämän pyöveliksi itsensä nimittäneen miehen jälkiä... Pian oli kokonainen kaupunki "Kuoleman pyörteissä". (Takakansi)

   *      *     *

Tämä 'kioskikirjaksi' kuvattu kirja herätti kiinnostukseni useastakin syystä. Ensiksikin se on ainoa Brian Garfieldin kirja, jonka pohjalta on tehty elokuva eli James Wanin "Death sentence" (2007), jonka pääosassa on Kevin Bacon. Toiseksi kirja käännettiin suomeksi jo vuonna 1979, mutta siitä ei ole otettu uusintapainosta, eikä kirjaa myöskään ole saatavissa lainaksi yhdenkään yleisen kirjaston tai edes valtakunnallisen varastokirjaston Vaarin kautta.

Vuonna 1976 Garfield sai 'Edgar'-palkinnon, joka on kauhukirjailija Edgar Allan Poen mukaan nimetty palkinto, jonka myöntää Mystery Writers of America. Brian Garfield sain palkinnon edellisestä kirjastaan "Ihmismetsästys" (1976), joten mistään ihan surkeasta kirjailijasta ei voi olla kyse.

     *     *     *

"Kuoleman pyörteissä" (1979) on pieni nerokas romaani, josta ei valitettavasti ole otettu uusintapainoksia. Kirjaa on kuin jatko-osa Anthony Burgessin kirjaan  "Clockwork Orange" (1962) siinä mielessä, että päähenilö Paul Benjamin kostaa kirjassa niin vaimonsa Estherin kuin tyttärensä Carolin kuolemaan johtaneet pahoinpitelyt, jotka nuorisojoukko oli tehnyt.

Tavallinen keskiluokkainen perhe, Paul itse on kirjanpitäjä, joutuu kahteen kertaa lyhyen ajan sisällä brutaalin väkivallan kohteeksi, mikä närjäyttää Paulin mielen. Hän muuttaa New Yorkista Chicagoon ja aloittaa siellä uuden elämän ja lopulta päivittäin tappaa rikollisia ja saa aikaan kauhun ilmapiirin.

      *     *     *

Paul ei jää koskaan rikoksistaan kiinni vaan hän onnistuu lavastamaan joukkomurhaajaksi Orson Pyne nimisen yliopiston professorin, jolla harvinainen Lüger, joilla jotkut murhista oli tehty. Ja Paulille itsellään oli toinen.

Kirja päättyy siihen, miten Pynen kuoleman jälkeen - Paul Benjaminin yllätykseksi - murhien sarja jatkuu, vaikka hän ei ole itse nyt tekijänä. Joku alkaa kopioida Paulia. Ja hän tietääkin kuka se on...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti