lauantai 12. syyskuuta 2015

Glen: "007 ja lupa tappaa" (1989)


"007 ja lupa tappaa" (1989) on John Glenin ohjaama 'James Bond' -elokuva vuodelta 1989. Bondia esittää toista ja viimeistä kertaa Timothy Dalton. Elokuva on ensimmäinen James Bond -elokuva, joka ei perustu edes muodollisesti Ian Flemingin teksteihin. 'James Bond' -elokuvista se oli järjestykseltään 16. Elokuvalle oli ehdotettu nimeksi '007 – License Revoked', mutta idea ei kantanut, sillä yhdysvaltalaiset eivät välttämättä olisi ymmärtäneet, mitä ”revoked” tarkoittaa. (Wikipedia)

     *     *      *

Vaikka 'James Bond' -vakoiluelokuvat ovat suorastaan oma genrensä ja suurin osa niistä on toistensa klooneja, on tällä(kin) elokuvalla oma erityinen kiinnostavuutensa (niin kuin Wikipediassa todetaan).

Bondit ovat olleet suurvaltasuhteiden, siis lähinnä USA:n ja Venäjän (Neuvostoliiton) suhteiden mittari ns. Kylmän sodan aikana. Vuonna 1989 Neuvostoliitto sitten vihdoin romahtaa, mitä elokuva ennakoi. Vastakkain eivät ole USA ja Neuvostoliitto vaan USA / Iso-Britannia ja Etelä-Amerikan ym. maailman huumeparonit.

Häiritseväähän näissä elokuvissa on niin kuin väkivaltaisissa videopeleissä se, että väkivallasta on tehty itsestäänselvä ja luonnollinen tapa toteuttaa itseään tms.

Hyvä ja paha ovat aina vain hämärämpiä asioita samoin henkilökohtainen ja julkinen kosto ja taistelu. Bond pystyy rimaa hipoen hyvisten puolella, sillä hän ei ole ostettavissa .. rahalla vaan tällä haavoittumattomalla ja kuolemattomalla melkein-supersankarilla on sankarin kunniansa.

Seuraavana vuonna 1990 hyvikset aloittavat YK:n tuomitseman Persianlahden sodan turvatakseen omat intressinsä tärkeällä öljyntuotantoalueella. Ja öljystähän tässä 'James Bond' -elokuvassakin on epäsuorasti kysymys.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti