tiistai 1. syyskuuta 2015

Kassell: "Woodsman" (2004)


Nuoria tyttöjä hyväksikäyttänyt mies palaa kotikaupunkiinsa 12 vuoden vankilatuomion jälkeen ja yrittää aloittaa uuden elämän. (IMDb)

"The Woodsman" (2004) on vuonna Nicole Kassellin ohjaama elokuva.Siinä Kevin Bacon esittää vankilasta vapautunutta lasten hyväksikäyttäjää, jonka on totuteltava uuteen elämään. (Wikipedia)

     *     *     *

Etsin kirjastosta 'Kevin Bacon' -elokuvia, joita löytyikin kolme. Nicole Kassellin "Woodsman" (2004) on moniulotteinen elokuva, joka murtaa myyttejä. 12 vuoden tuomion saanut Walter (Kevin Bacon) osoittautuu itsekin kenties ennemmin uhriksi kuin häikäilemättömäksi 10-12 -vuotiaiden tyttöjen hyväksikäyttäjäksi.

Elokuvan vaivihkainen kritiikki osuu mm. oikeusjärjestelmään, joka tähtää vain rankaisemiseen, mutta ei tilanteen muuttamiseksi toisenlaiseksi. Kun Walter tuomionsa kärsittyään palaa takaisin vapauteen, on hänen tilanteensa monella tapaa huonompi kuin sitä ennen.

Hän on hyvin tietoinen siitä, että hänellä on vain hyvin pieni todennäköisyys olla joutumatta takaisin vankilaan. Tilastojen mukaan lähes kaikki joutuvat takaisin sinne.

     *     *     *

Hätkähdyttävää on että Walterin suurimmaksi uhkaksi (hänen itsensä lisäksi) nousee lautatarhan, jossa hän työskentelee, nuori n. 2-kymppinen, kaunis musta toimistotyöntekijä Mary-Kay, joka iskee silmänsä Walteriin. Mies ystävällisesti torjuu naisen, mutta Mary-Kay aloittaa kostona ajojahdin Walteria vastaan.

Nainen levittää työntekijöiden keskuuteen pahansuopia juoruja Walterista ja saa muut Walteria vastaan. Mies ei kuitenkaan lannistu ja hän saa tuekseen ikäisensä valkoisen naisen Vickin, jonka kanssa hän alkaa myös seurustella (ja elokuvan lopulla he muuttavat yhteen).

     *      *     *

Walter tekee kovasti työtä itsensä kanssa, eikä se ole helppoa. Hän käy terapiassa, mutta suurimman avun hän saa Vickiltä, joka mm. kertoo miten hänen kaikki kolme veljeään käytti häntä seksuaalisesti hyväkseen. Silti Vicki sanoo rakastavansa veljiään - ja jos Walter kysyisi veljiltä jotain, he ehdottomasti kieltäisivät kaiken. Myös keskustelut ehdonalaisvalvojan Lucasin kanssa ovat tärkeitä Walterin kuntoutumisen kannalta.

Ja, sanoisinko, rituaalinomaisesti Walterin on kokeiltava myös siipiään. Bussimatkalla töistä kotiin hän tutustuu 12-vuotiaaseen Robiniin, jonka hän tapaa pari kertaa puistossa. Keskustelu Robinin kanssa paljastaa, että tytön isä käyttää tyttöä seksuaalisesti hyväkseen.

Tieto saa Walterin selvästi kavahtamaan itseään ja aikeitaan. Walter ei ilmeisesti halunnut muuta kuin pitää tyttöä sylissään, mistä hän sai seksuaalisen tyydytyksen, mutta hän luopui yrityksestään. Kun Robin kysyi kertomuksensa jälkeen, halusiko Walter vielä hänet syliinsä, Walter sanoi että ei. Tilanteen jälkeen Robin halaa Walteria spontaanisti - ja lähtee kävelemään puiston läpi kotiinsa.

Syntyy vaikutelma, että Walterin hyväksikäyttö oli ollut aiemminkin (vain) tällaista. Keskustelut terapeutin kanssa paljastavat, että kaikki sai alkunsa, kun Walter oli 6-vuotias ja hänen sisarensa 4-vuotias.

     *    *     *

6-vuotias Walter ja hänen sisarensa ottivat päiväunia, ja sisaren vielä nukkuessa Walter meni ja haisteli tämän hiuksia. Walterin puheista syntyy vaikutelma, että hiusten haistelu kiihotti nuorta poikaa. Ja tätä jatkui selvästikin vuosia - ja sisarusten välillä oli kenties kehkeytynyt joksikin aikaa insestinen suhde.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti