torstai 24. syyskuuta 2015

Kelly: "Donnie Darko" (2001)


Ongelmanuorta vaivaavat näyt Suuresta kanista, joka manipuloi häntä tekemään rikoksia - sen jälkeen kun hän juuri ja juuri selviytynyt oudosta onnettomuudesta. (IMDb)

"Donnie Darko" (2001) on yhdysvaltalainen elokuva. Elokuva kertoo nuoresta Donnie Darkosta ja maailmanlopusta ja sijoittuu vuoden 1988 Yhdysvaltoihin Middlesexiin, Virginian osavaltioon. Elokuvassa on scifiä ja jännitystä sekä yleinen epätodellisen oloinen tunnelma.

"Donnie Darko" on ohjaaja-käsikirjoittaja Richard Kellyn ensimmäinen pitkä elokuva. Se ei menestynyt teatterilevityksessä, mutta DVD-julkaisun myötä siitä on kasvanut kulttiklassikko. (Wikipedia)

     *     *     *

Richard Kellyn "Donnie Danko" (2001) ei kanna ihan loppuun asti, vaikka kokonaisuus onkin loppuun asti kiinnostava. Muutamilla muutoksilla, logiikkaa ja kertomusta muuttamalla tästä olisi saanut kunnon 'Bunny Man' -legendan.

Yhdellä tasolla 17-18 -vuotias Donnie sairastaa psykoottista skitsofreniaa. Hänellä on harhoja ja harhaluuloja, joiden valtaan hän usein joutuu, missä tilassa hän kohtaa Suuren kanin, joka on oikeastaan Frank -niminen nuori mies, joka vain on naamioitunut suureksi kaniksi.

Donnien sairauden laukaisee - tai ainakin pahentaa - onnettomuus, jollaista ei oikeastaan voi tapahtua, mutta tapahtuu kuitenkin. Suihkukoneen moottori putoaa hänen kotinsa katon läpi ja tuhoaa Donnien huoneen.

Donnie onni on, että hän kävelee unissaan ja on nukkunut yön läheisellä golf-kentällä. Palatessaan kotiin hän huomaa, mitä on tapahtunut, mistä alkaa hänen psyykkinen alamäkensä. Hän alkaa kuvitella ja odottaa maailmanloppua.

     *     *     *

Donnie taistelee sairautensa kanssa - ja käy mm. psykoterapeutilla - mutta lopulta sairaus saa hänestä ylivallan.

Toisellta tasolla ajateltuna Donnie löytää aika-avaruudesta madonrei'än, jota pitkin hän pääsee muuttamaan menneisyyttään. Ja lopussa hän päättää päivänsä nukkumalla omassa sängyssään suihkukoneen moottorin pudotessa hänen sänkyynsä...

Käsikirjoitus esittää totena sen, ettei Donnie oikeastaan ollut tavanomaisessa mielessä sairas vaan hänellä oli kykyjä, joita muilla ei ollut.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti